Ministři EU jednali o zemědělských financích na příštích 7 let

17.12.2019
Euroskop, čtk

O budoucích parametrech společné zemědělské politiky jednali v pondělí v Bruselu ministři zemědělství států Evropské unie s novým eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Debata se mimo jiné točila okolo unijních financí pro zemědělce v příštím sedmiletém období, na jejichž výši i způsob rozdělování mají členské země rozdílné názory.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulou středu představila klimatický plán nazvaný Evropská zelená dohoda, který počítá mimo jiné s přechodem k ekologicky odpovědnějšímu zemědělství. Zástupci některých členských států v pondělí připomínali, že farmáři a zemědělské podniky budou mít s klimatickými opatřeními dodatečné náklady.

„Ambice a požadavky na zemědělce musí být v rovnováze s finanční podporou,“ řekl po jednání finský ministr zemědělství Jari Leppä, jehož země EU předsedá.

Eurokomisař Wojciechowski prohlásil, že plán dává zemědělcům šanci přejít k novému způsobu hospodaření, z něhož mohou mít nové zisky. Státy se však podle něj nejprve musejí shodnout na konečné podobě víceletého rozpočtu, aby měly jasno ve výši zdrojů na takový přechod i na zemědělství celkově.

Finský návrh rozpočtu na období let 2021 až 2027 sice počítá v porovnání s původním plánem Evropské komise s vyšším poměrem peněz pro společnou zemědělskou politiku, zejména však pro oblast rozvoje venkova. To většina států včetně Česka kritizuje.

Česko odmítá zastropování dotací podle velikosti firmy

Pozornost vzbudil také plán na povinné zastropování zemědělských dotací podle velikosti firmy, které je určené na podporu malých firem. Česká vláda a premiér Andrej Babiš s tímto návrhem nesouhlasí a pokouší se prosadit, aby omezení dotací pro velké firmy bylo pouze dobrovolné.

Ministři se v pondělí rovněž shodli na dalších krocích v boji proti podvodům se zemědělskými a potravinářskými produkty. Vyzvali členské státy k lepší prevenci i dostatečně vysokým trestům, které by od podvodů odrazovaly. Finance na „koordinované akce související s potravinářskými podvody“ by měla podle ministrů vyhradit i Evropská komise.

Státy EU také schválily nová omezení pro lov některých druhů ryb ve Středozemním a v Černém moři. Snížily například o desetinu počet dní, kdy se mohou lovit konkrétní druhy ryb u břehů Francie, Itálie a Španělska. Stanovily rovněž období zákazu lovu úhoře říčního či dalších ryb v celém Středomoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek