Babiš se setká s premiérem Severní Makedonie Zaevem

17.12.2019
Euroskop, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes v Kramářově vile sejde s předsedou vlády Severní Makedonie Zoranem Zaevem. Čeká je jednání o makedonském úsilí o vstup do Evropské unie, které Česko podporuje, o migraci a o vzájemném obchodu. Později odpoledne Zaev zamíří také do Senátu.

Očekává se, že Babiš dnes znovu vyjádří podporu snaze Severní Makedonie o vstup do EU. Říjnový unijní summit nepodpořil zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií, přestože to doporučovala Evropská komise, záměr zablokovala Francie. Česko rozhodnutí kritizovalo a představitelé české diplomacie vyjádřili naději, že se příští rok podaří unijní stanovisko změnit.

Dalším tématem jednání v Kramářově vile bude migrace, protože přes Severní Makedonii vedla jedna z hlavních migračních cest do střední Evropy. Česko balkánské zemi pomáhalo se zvládáním náporu mimo jiné vysláním policistů, kteří spolupracovali s makedonskými kolegy při ochraně hranic země. S českými policisty v Severní Makedonii se setkal i Babiš letos v červnu, když zemi navštívil.

Odpoledne Zaev navštíví i horní komoru českého Parlamentu. Čeká ho jednání s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), místopředsedy Jiřím Růžičkou (za TOP 09) a Jiřím Oberfalzerem (ODS) a s předsedy zahraničního a evropského výboru Senátu Pavlem Fischerem (nestraník) a Václavem Hamplem (za KDU-ČSL).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek