Soud EU rozhodne o žalobě ČR týkající se zbraňové směrnice

03.12.2019
Euroskop,ČTK

Soudní dvůr Evropské unie dnes vynese rozsudek ve věci české žaloby na orgány EU kvůli platnosti zbraňové směrnice zavádějící přísnější pravidla pro nabývání a držení palných zbraní. Praha usiluje o její zrušení, podle jejího názoru totiž majitele legálně držených zbraní příliš omezuje.

Norma zakazuje některé poloautomatické zbraně či zásobníky. Podle české žaloby je diskriminační.

Generální advokátka Soudního dvora EU ale letos v dubnu soudu doporučila, aby českou žalobu zamítl. Její názor sice není pro konečné rozhodnutí soudců závazný, soudní dvůr se jím však často řídí. Ve svém zdůvodnění mimo jiné uvedla, že nová směrnice neporušuje vlastnické právo, jelikož toto právo může být omezeno ve veřejném zájmu a za podmínek stanovených zákonem.

V unijním právu podle ní navíc neexistuje žádné základní právo držet zbraň, EU kromě toho při zpřísnění dřívější směrnice byla v naléhavé situaci a musela urychleně řešit výzvy vyplývající z teroristických útoků v roce 2015.

Podle české strany však generální advokátka nezohlednila některé základní argumenty, které ČR proti normě vznesla, například že směrnice nepřiměřeně zasahuje do práv vlastníků legálně držených střelných zbraní.

Úpravu zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky schválily země EU i europarlament předloni, návrh získal podporu většiny unijních zemí a většiny europoslanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek