Právní výbor EP schválil tři náhradní kandidáty na komisaře

12.11.2019
Euroskop, čtk

Právní výbor Evropského parlamentu (EP) dnes schválil kandidaturu trojice navržených eurokomisařů z Francie, Maďarska a Rumunska. Informoval o tom mluvčí EP Jaume Duch. Výbor vyloučil možný střet zájmů Thierryho Bretona, Olivera Várhelyiho a Adiny Valeanové, čímž jim otevřel cestu ke čtvrtečním veřejným slyšením. Pokud i po nich získají souhlas europoslanců, bude moci EP na listopadovém plénu schválit celou komisi Ursuly von der Leyenové.

Zatímco v případě Maďara a Rumunky neměli poslanci s majetkovými poměry žádný zásadní problém, Bretonova kandidatura prošla těsným rozdílem 12 ku 11 hlasům. Části členů výboru totiž nestačila ujištění, že odstupující šéf technologické společnosti Atos nebude jako eurokomisař pro vnitřní trh nijak stranit své bývalé firmě. Očekává se, že EP otevře toto kontroverzní téma i ve čtvrtek.

Breton poslancům slíbil, že se zdrží veškerých rozhodnutí, která by mohla být spojena s firmou. Uvedl také, že prodá akcie v hodnotě několika desítek milionů eur, které v Atosu držel.

Trojice zemí musela von der Leyenové navrhnout nová jména, když předchozí kandidáty EP odmítl. Výbory příslušné portfoliím navržených komisařů mají tříhodinová veřejná slyšení na programu ve čtvrtek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek