Země EU budou v Praze řešit sbližování životní úrovně

05.11.2019
Euroskop,ČTK

Zástupci 17 zemí Evropské unie budou dnes v Praze jednat o společném postupu při projednávání víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027. Skupina Přátel koheze chce zajistit dostatek peněz na politiku soudržnosti, která slouží ke sbližování životní úrovně v zemích EU. V současném sedmiletém rozpočtovém rámci bylo pro Česko na politiku soudržnosti vyčleněno 20,5 miliardy eur (523 miliard korun).

Cílem summitu je přijetí společné deklarace, která by měla upozornit na význam kohezní politiky pro stabilitu vnitřního trhu EU a apelovat na to, aby se prostředky určené na soudržnost dále nesnižovaly. Aktuální návrh finančního rámce, který představila Evropská komise, počítá s omezením peněz na tuto politiku, důvodem je očekávaný odchod Británie z EU i zaměření rozpočtu na nové priority. O konečné podobě rámce budou unijní lídři rozhodovat patrně v příštím roce.

Na okraj summitu Přátel koheze se uskuteční i jednání premiérů visegrádské skupiny (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Šéfové vlád V4 se sejdou ještě před zahájením summitu a kromě finančního rámce EU se budou zabývat i klimatickou politikou EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek