Soud EU rozhodne o další části polské justiční reformy

05.11.2019
Euroskop,ČTK

Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodne o tom, zda polský zákon snižující důchodový věk soudců je, či není v souladu s unijním právem. Polskou vládu zažalovala u nejvyšší soudní instance EU v Lucemburku Evropská komise, která napadla i další části polské justiční reformy, jež podle Bruselu útočí na nezávislost soudů.

Již letos v červnu dospěl soud k závěru, že zákon urychlující odchod do důchodu u členů polského nejvyššího soudu je v rozporu se zásadou neodvolatelnosti soudců.

Dnes unijní soudci vyřknou verdikt týkající se podobné úpravy u členů polských soudů nižších instancí. EK zažalovala Varšavu ze dvou důvodů. Jednak je podle ní v rozporu se směrnicí stanovující rovné podmínky pro muže a ženy ustanovení, že soudci odcházejí do penze v 65 letech a soudkyně již v 60. Druhý problém vidí komise v tom, že ministr spravedlnosti může u některých soudců na základě jejich žádosti nástup do důchodu odložit.

Komise v souvislosti s justičními zákony vede s Polskem řízení kvůli obavám z ohrožení vlády práva v zemi. Mezi sporné části reformy patří vedle snižování důchodového věku také zákon o radě dohlížející na činnost soudů. Podle kritiků se polská vláda snaží omezit nezávislost soudů a získat nad nimi kontrolu. Konzervativně nacionalistická vládní strana Právo a spravedlnost, která v říjnu vyhrála druhé volby v řadě a má opět většinu v dolní parlamentní komoře, reformu vysvětluje jako snahu zefektivnit práci justice a zbavit se soudců spojovaných ještě s komunistickým režimem před rokem 1989.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek