Zářijový přehled dění v EU

16.10.2019
Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v září 2019 očima analytika Ondřeje Krutílka.

Růst, inovace, bezpečnost a migrace – podle Rady hlavní témata rozpočtu EU pro rok 2020. Alespoň tak to vyplývá z její pozice schválené 3. 9.

EU se chystá na brexit bez dohody, oznámila 4. 9. Komise. Byznys by si podle ní měl nastudovat podrobný seznam kroků mající jeho zástupcům pomoci provést “konečné přípravy”.

Komise 4. 9. zaregistrovala tři nové evropské občanské iniciativy: “Zastavme v Evropě korupci již v jejích prvopočátcích ukončením finanční podpory zemí, jejichž soudnictví je neefektivní a nedodržuje lhůty”, “Opatření řešící klimatickou krizi” a “Zachraňte včely a zemědělce! Začněme se zemědělstvím, které je šetrné ke včelám a nenarušuje zdravé životní prostředí”. Každá má rok na to, aby získala alespoň 1 mil. podpisů.

EU je největší světový vývozce zemědělských a potravinářských výrobků. V roce 2018 vyvezla podle zprávy Komise z 5. 9. zboží za 138 mld. eur.

Za rok 2017 se v EU na DPH nevybralo 137 mld. eur, informovala 5. 9. Komise. Česko dostalo pochvalu. Přesto je prý na unijní úrovni potřeba “komplexní reformy”.

Dvěma třetinám úmrtí v EU se dá zabránit. Buď prevencí, nebo léčbou. Za předpokladu, že je vám pod pětasedmdesát. Konstatoval to Eurostat, který 5. 9. shrnul data za rok 2016.

Východní partnerství s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou je úspěšné, shodli se účastníci konference, kterou 6. 9. u příležitosti oslav jeho desátých narozenin pořádal Evropský hospodářský a sociální výbor.

Navigační systém Galileo využívá už miliarda mobilů, oznámila 9. 9. Komise. Patří mezi ně i ten váš?

Vlajky EU

Ilustrační foto. Zdroj: Evropská komise

Předsedkyně nové Komise Ursula von der Leyenová 9. 9. zveřejnila jména svého budoucího týmu a o den později i to, kdo dostane který resort (“portfolio”). Věra Jourová získala místopředsednický post. Europoslanci hned nato začali připravovat “grilování” jednotlivých kandidátů. 27. 9. od nich dostali písemné odpovědi na své otázky a za tři dny dva potenciální komisaře nepřipustili ke slyšením.

Od roku 2021 budeme rozumět „způsobům určování cen” v zemědělství. Slibuje si to Komise, která 11. 9. přivítala postoj Rady k otázce tzv. potravinářského řetězce.

Do roku 2025 bude v nových výrobcích 10 mil. tun recyklovaných plastů, prohlásila 20. 9. prostřednictvím Komise Aliance pro plasty v oběhovém hospodářství. Objem trhu EU s recyklovanými plasty se tak navýší o více než 150 %.

Komise a WHO (Světová zdravotnická organizace) od 12. 9. propagují prospěšnost očkování. Podívejte se třeba na internetové stránky k očkování nebo na tematický Eurobarometr.

Jak si stojíme v rámci regionů Evropy? Podívejte se, zda je to skutečně pravda. Eurostat 12. 9. vydal tradiční ročenku srovnávající situaci v jednotlivých regionech EU.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA radí a informuje. Tentokrát na téma dětských příkrmů. Více v jeho tiskové zprávě z 12. 9.

Osobní údaje putující z EU do USA a zpět chrání už tři roky “štít”. A podle Komise, která o tom 13. 9. reportovala, mu to docela jde.

Copyright na design? Jak na který. Soudní dvůr 12. 9. vynesl rozsudek ve věci C-683/17 a řekl, že “specifický estetický účinek” nestačí.

Němci chtěli ochránit své vydavatele před Googlem – a narazili. Soudní dvůr 12. 9. rozhodl ve věci C-299/17 tak, že „německé ustanovení zakazující vyhledávačům používat tiskové ‘snippets’ bez povolení vydavatele není použitelné, jelikož nebylo předem oznámeno Komisi”.

Změnil se manuál na vývoz zbraní z EU. 16. 9. tak rozhodla Rada. Tak se s ním seznamte, pokud se vás týká.

Za svět bez mučení. Rada 16. 9. “posílila politiku EU vůči třetím zemím týkající se mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení”.

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) vyhlásila17. 9. počtrnácté “ceny za správnou praxi”. Uspěla i česká farmaceutická společnost VAKOS XT. Gratulujeme!

E. ON si může koupit Innogy, rozhodla 17. 9. Komise. Češi by to ale reálně nijak pocítit neměli.

Jestli vás trápí zdravotní rizika pesticidů, zapojte se do konzultace Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Zahájena byla 17. 9. a potrvá do 15. 11. 2019. (Pokud vám jde o dopady pesticidů na včely, musíte jinam.)

Odhaleny další látky s nepříznivými dopady. Vědecký výbor Evropské agentury pro chemické látky 18. 9. došel k závěru, že nejspíš bude třeba zakázat osm polycyklických aromatických uhlovodíků používaných v granulích a mulčích na hřištích s umělým povrchem.

Inflace v srpnu: v EU 1,4 %, v Česku skoro dvojnásobek (2,6 %). Data poskytl 18. 9. Eurostat.

Brexit, amazonské pralesy, výzkum a vývoj a mnoho dalšího. Podívejte se na výsledky plenárního zasedání Evropského parlamentu, které se uskutečnilo ve dnech 16.-19. 9.

V roce 2018 celníci v EU zadrželi padělané a potenciálně nebezpečné zboží za skoro 740 mil. eur. Komise 19. 9. dodala, že nejvíce ho bylo z Číny.

Výsledky běžného šlechtění nepůjde patentovat. Evropský parlament s tím 23. 9. souhlasil.

Čínské skútry i americké kafe mají v Evropě zelenou. Soudní dvůr EU vynesl 24. 9. rozsudky ve věcech T-219/18 (prohrála společnost Piaggio) a T-760/15 a T-636/16 (prohrála Komise).

Teroristický obsah musí ze sítí zmizet do hodiny od oznámení, schválili 24. 9. europoslanci. Teď se musí vyjádřit Rada.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA vydalo24. 9. nový manuál, jak na prevenci. Podívejte se na něj.

Auta při testování vypouští méně zplodin než v provozu. Proto se očekávané a reálné emise moc nepotkávají, shrnula 24. 9. správně Evropská agentura pro životní prostředí.

Účast v posledních eurovolbách táhli mladí, konstatoval Evropský parlament, který 24. 9. zveřejnil výsledky speciálního povolebního Eurobarometru. Celý jej najdete tady.

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) vydal 25. 9. zprávu o dopadu změny klimatu na oceány a kryosféru. Komise ji samozřejmě přivítala.

První evropskou žalobkyní bude Laura Kövesiová. Komise o tom 25. 9. informovala.

Operace EU NAVFOR MED Sophia potrvá minimálně do 31. 3. 2020. Rada 26. 9. souhlasila, že boj proti obchodníkům s lidmi ve Středozemí musí pokračovat.

EU začala 26. 9. jednat s USA o usnadnění přístupu k elektronickým důkazům při vyšetřování trestných činů.

EU si s Japonskem nejspíš bude předávat údaje o cestujících. Komise jednání o tzv. PNR podpořila 27. 9.

Země Afriky, Karibiku a Pacifiku získají po roce 2020 novou dohodu s EU. 28. 9. na tom začali jejich vyjednavači pracovat.

Bez ochrany půdy se udržitelná budoucnost neobejde. Konstatovala to Evropská agentura pro životní prostředí 30. 9.

Situace na poli nezaměstnanosti zůstává konstantní. V srpnu dosáhla její míra v EU 6,2 % a v eurozóně 7,4 %, oznámil 30. 9. Eurostat. Rozdíl mezi nejlepším (Česko) a nejhorším (Řecko) činil rovných 15 procentních bodů.

Autor: Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality