Končí summit V4, připojí se prezidenti Slovinska a Srbska

03.10.2019
Euroskop, čtk

Na lánském zámku se dnes uzavře dvoudenní summit prezidentů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. V druhý jednací den se k hlavám států visegrádské skupiny (V4) připojí i prezidenti Srbska a Slovinska Aleksandar Vučić a Borut Pahor. Debatovat by měli zejména o perspektivě rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu.

V první den summitu český prezident Miloš Zeman jednal se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou, s hlavou polského státu Andrzejem Dudou a s maďarským prezidentem Jánosem Áderem o ambicích V4 za nového rozložení sil v EU poté, co z unie odejde Británie, která patřila v řadě oblastí mezi tradiční spojence střední Evropy. Závěry jejich středečního jednání nejsou známy, hlavy států vystoupí na tiskové konferenci dnes po skončení summitu.

Prezidentský summit je součástí ročního českého předsednictví visegrádské skupině, které začalo v červenci. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací. Chce také podporovat proces rozšíření unie o státy západního Balkánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek