Státy EU schválily pomoc pro zaměstnance zasažené brexitem

02.10.2019
Euroskop, čtk

Zástupci států Evropské unie dnes souhlasili s návrhem, aby lidé, kteří přijdou o práci kvůli brexitu bez dohody, mohli čerpat pomoc z rezervního evropského fondu. Pokud plán Evropské komise schválí také europarlament, budou zasaženým zaměstnancům k dispozici prostředky z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci.

„Toto opatření zajistí, aby nikdo z těch, co přijdou o práci v důsledku tvrdého brexitu, nebyl ponechán svému osudu,“ uvedl finský ministr práce Timo Harakka, jehož země v současnosti Radě EU předsedá.

Pomoc, kterou EK navrhla začátkem září, dnes schválili diplomaté členských států. Pokud ji na říjnovém zasedání potvrdí poslanci Evropského parlamentu, mohli by si občané unijních zemí zažádat o peníze z fondu ihned po plánovaném odchodu Británie z evropského bloku na konci měsíce.

Fond podle pravidel pro víceletý rozpočet na období 2014 až 2020 každý rok disponuje až 150 miliony eur (3,9 miliardy korun).

Unijní země stále očekávají, zda britský premiér Boris Johnson přijde s akceptovatelným návrhem, který by v brexitové dohodě nahradil takzvanou irskou pojistku. Opatření, které má zabránit vzniku tvrdé hranice na severu Irska, označuje vláda v Londýně za nepřijatelné. Nový Johnsonův návrh počítající podle britských médií s dočasným uplatňováním některých unijních pravidel v Severním Irsku vyvolává v Bruselu spíše skeptické reakce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek