Reynders chce dialog o vládě práva s Polskem a Maďarskem

02.10.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise by měla upřednostnit dialog s Polskem a Maďarskem před používáním sankcí. Europoslancům to dnes řekl navržený eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders, podle něhož má EK řadu jiných prostředků k zajištění vlády práva než je řízení, které v současnosti proti oběma zemím vede. Belgický politik, jehož kandidaturu do komise poznamenalo nedávné nařčení z několika trestných činů, během slyšení v EP odmítl jakékoli provinění. Poslanci zúčastněných výborů většinou hodnotili jeho vystoupení jako pozitivní.

Reynders by měl v komisi spolupracovat s navrženou českou místopředsedkyní Věrou Jourovou, která se vládou práva zabývala i v končícím pětiletém období. Dosavadní belgický ministr zahraničí a obrany prohlásil, že jako komisař bude dbát o dodržování principů demokracie a vlády práva ve všech členských zemích.

„Máme mnoho nástrojů, a já doufám, že nebude nutné používat článku 7, protože je spousta způsobů, jak dosáhnout uspokojivého výsledku,“ odpověděl na otázku polského europoslance k vládě práva v Polsku a Maďarsku. Podle zmíněného článku vede s oběma zeměmi komise řízení, které teoreticky může skončit až odebráním hlasovacích práv v Radě EU. Reynders zmínil například činnost Benátské komise dohlížející při Radě Evropy (RE) na ústavní právo či protikorupční orgán RE GRECO, které podle něj mohou přesvědčit obě země, aby své zákony dostaly do souladu s principy právního státu. Zároveň prohlásil, že se do obou členských zemí brzy vypraví.

Belgičan má mít na starost i ochranu spotřebitelů

Reynders bude podle pověření budoucí šéfky komise Ursuly von der Leyenové dbát i na ochranu spotřebitelů. K tomuto tématu směřovalo několik dotazů europoslanců, kteří chtěli mimo jiné vědět, jak hodlá zlepšit možnosti kolektivního vymáhání náhrad na velkých firmách. Reynders přislíbil, že bude tlačit na rychlé přijetí návrhu, který má toto právo zaručit a pokusí se přimět členské státy, jež o něm diskutují, aby debatu uzavřely do konce listopadu.

Prohlásil rovněž, že se hodlá zasadit o účinnější kontrolu dodržování zdravotní nezávadnosti potravin a dalšího zboží a efektivnější uplatňování postihů proti případným hříšníkům. Zmínil rovněž problém dvojí kvality potravin, který se v minulém období snažili řešit i čeští europoslanci, žádné konkrétní kroky však nepřislíbil.

Reynders patřil k navrženým komisařům, u nichž se před slyšeními ve výborech objevili pochybnosti o dodržování zákonů. Bývalý agent tajné služby jej obvinil z korupce a praní špinavých peněz, belgické úřady však minulý pátek vyšetřování bez výsledku ukončily. V pondělí tentýž agent podal na politika trestní oznámení kvůli údajnému zastrašování. „Ten člověk dal veřejně najevo, že mi chce znemožnit, abych se stal eurokomisařem,“ odmítl nyní všechna obvinění Reynders. Několik poslanců dalo najevo nespokojenost s tímto vysvětlením a chtějí počkat na další kroky úřadů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek