Inflace eurozóny v září dále klesla na 0,9 %

02.10.2019
Euroskop, čtk

Meziroční míra inflace v eurozóně poklesla v září na 0,9 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v prázdninových měsících. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Statistika opět potvrdila dlouhodobé obavy Evropské centrální banky (ECB), která chce s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

Inflace zůstává na nejnižší úrovni od listopadu 2016. Z jednotlivých segmentů trhu podle odhadů Eurostatu meziročně v srpnu rostly nejvíce ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků (o 1,6 procenta), za nimiž následovaly služby (1,5 pct) a průmyslové výrobky (0,3 pct). Naproti tomu ceny energií klesly o 1,8 procenta, zatímco ještě v srpnu zaznamenaly nárůst o šest desetin procenta.

Vedení ECB v polovině září přišlo s novými prorůstovými opatřeními, mezi nimiž je snížení depozitní úrokové sazby o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta. Centrální banka zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně.

ECB už prostřednictvím předchozího programu nákupů dluhopisů, který skončil loni v prosinci, napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (zhruba 67 bilionů Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek