EU uvalí sankce na dalších sedm představitelů Venezuely

27.09.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie se rozhodla uvalit sankce na dalších sedm činitelů režimu prezidenta Nicoláse Madura ve Venezuele. V účinnost by měly vstoupit v pátek. S odkazem na sdělení tří nejmenovaných diplomatů z Evropy o tom dnes informovala agentura Reuters. Počet venezuelských činitelů na sankčním seznamu EU se tím zvýší na celkových 25.

EU rozšíří okruh sankcionovaných osob téměř po roce. Dosud se soustředila především na podporu diplomatického řešení politické krize v této jihoamerické zemi, především na hovory mezi vládou a opozicí zprostředkovávané Norskem. Vůdce opozice Juan Guaidó však v polovině září oznámil, že hovory kvůli Madurově dlouhodobé neúčasti ukončuje.

Na koho sankce míří a čeho se přesně týkají, zatím není jasné. Diplomatický zdroj však agentuře Reuters sdělil, že se týkají činitelů, kteří čelí podezření z umučení kapitána Rafaela Acosty, který v červnu zemřel ve vězení.

Spojené státy na EU opakovaně naléhaly, aby vůči Madurovi přijala tvrdší postoj. Tuto pozici potvrdil při zářijové návštěvě Bruselu také americký zvláštní vyslanec pro Venezuelu Elliot Abrams, který evropské lídry vyzval, aby udržovali tlak na venezuelskou vládu, která „se nechce vzdát moci“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek