SRN chce, aby EU zahájila vstupní jednání se Skopje a Tiranou

02.09.2019
Euroskop, čtk

Německý ministr zahraničí Heiko Maas si přeje, aby Evropská unie co nejdříve zahájila přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Prohlásil to podle agentury DPA v pátek na okraj neformální schůzky unijních ministrů zahraničí v Helsinkách. Unijní země ale v této otázce nejsou jednotné, ač Evropská komise zahájit rozhovory s Tiranou a Skopje opakovaně doporučila.

„Domnívám se, že Evropská unie se o tento region musí zajímat,“ řekl Maas. S ohledem na Rusko a Čínu dodal, že je třeba v oblasti zabránit růst vlivu těch zemí, které nesdílejí stejné hodnoty, jako státy unie.

V červnu šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová zopakovala ministrům zahraničí unijních zemí doporučení Evropské komise, aby EU co nejdříve zahájila přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Otevření rozhovorů ale unijní země prozatím odložily, a to i kvůli námitkám Francie a Nizozemska. DPA připomněla, že potřebný souhlas zatím nedal ani německý parlament.

Kritici Albánii a Severní Makedonii vyčítají mimo jiné nedostatečné pokroky v boji proti korupci a organizované kriminalitě. Konečné rozhodnutí, zda rozhovory zahájit, se očekává v říjnu. Německý parlament se pak chce touto otázkou věnovat podle DPA koncem září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek