Co hrozí, pokud dojde k brexitu bez dohody?

16.08.2019
Euroskop

Vzhledem k existující možnosti, že dojde k odchodu Velké Británie z EU bez uzavření dohody, pro vás přinášíme souhrn dopadů a rizik, které „brexit bez dohody“ může přinést. Napětí roste nejen ve vládních kruzích, ale i ve společnosti a zejména v Severním Irsku, kterému hrozí obnovení pevných hranic s Irskou republikou. Co všechno dalšího může naplnění hrozícího scénáře způsobit?

V případě brexitu bez dohody by Spojené království v daném datu přestalo být členem Evropské unie bez úmluvy o dalším postupu. Ze dne na den by Spojené království opustilo jednotný trh a celní unii a smlouvy vyjednané mezi členy EU o clech na import. Spojené království by také přestalo přispívat do rozpočtu EU, což je částka, která činí až 9 miliard liber ročně.

Nejedná se však pouze o ekonomickou stránku – brexit bez dohody by de facto znamenal i odchod Velké Británie z unijních institucí jako je Europol, nebo Evropský soudní dvůr.

Ještě za britské premiérky Teresy Mayové byl termín brexitu odložen na 31. října 2019. Aby se britská vláda vyhnula brexitu bez dohody, musí odhlasovat plán na odchod z EU, odsouhlasit odložení termínu (což navrhla ve svém úvodním projevu nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen), anebo zrušit rozhodnutí o vystoupení z EU.

Problematická irská hranice

V případě brexitu bez dohody se obchodní výměna mezi Spojeným královstvím a EU bude odehrávat na základě podmínek určených WTO. Pokud dojde k této variantě, na většinu britského zboží se bude vztahovat celní sazba neboli daně z dovozu. Britská vláda již oznámila, že většina cel na zboží pocházející z EU bude zrušena, EU však nemusí udělat krok stejným směrem. Britské odvětví služeb by navíc mohlo ztratit zaručený přístup na jednotný trh EU.

Co se týče irské hranice, tak stále není jisté, co se stane v případě, že nebude přijata dohoda. Podporovatelé brexitu bez dohody sice tvrdí, že technicky vzato by se mohla udržovat tzv. neviditelná hranice, skutečnost je ovšem ta, že právní předpisy EU uvádějí, že u některých druhů zboží jako například chemikálie a potraviny bude potřeba provádět kontroly, aby došlo k ochraně zákazníka. Současná situace je taková, že ani irská, ani britská vláda se nevyjádřila ve smyslu, že by byla ochotna instalovat nové hraniční přechody.

Pokud nastane brexit, stala by se 498 km dlouhá hranice s Irskem jedinou pozemní hranicí mezi EU a Spojeným královstvím. Problémem zůstává hrozba návratu pevné hranice, což by mohlo poškodit přeshraniční obchod. Irská vláda pozoruje vývoj v Severním Irsku a zachování otevřené hranice je pro ni prioritou. V souvislosti s blížícím se datem odchodu Spojeného království z EU, zintenzivnily návštěvy irských politiků do Severního Irska, kde dbají na kontakt s místními farmáři, podnikateli a komunitami.

Aktuální hlavní priorita státních úředníků

Příprava na brexit bez dohody by měla být hlavní priorita státních úředníků, alespoň dle současného britského premiéra Borise Johnsona. S tím se pojí i příprava veřejnosti na tuto možnost. Nejvíce pesimistické scénáře hovoří o různých variantách, co se stane první den po brexitu bez dohody.

Podle nich první den zpomalí tok pasažérů a zboží ze Spojeného království do EU, zároveň britská plavidla nebudou mít přístup do vod EU a naopak. Občané Spojeného království mohou ztratit přístup ke službám a také k právu pobytu. Obchod s potravinářským zbožím se prakticky zastaví na hranici Severního Irska.

Během prvních 14 dní by mohla nastat potenciální spotřebitelská panika v podobě nedostatku potravin, a to i v oblastech, které nejsou přímo na hranicích. Zvýší se i riziko bezpečnostních hrozeb v podobě nelegální migrace, organizovaného zločinu a pašeráctví, zejména z důvodu odchodu ze struktur Europolu.

Další informace o brexitu pro vás chystáme v příštích článcích!

Autor: David Březina, Euroskop, čerpáno z BBC, Bloomberg, Irish Examiner

Sdílet tento příspěvek