Británie dá o 2,1 mld. liber více na přípravy brexitu bez dohody

02.08.2019
Euroskop, čtk

O 2,1 miliardy liber (59,3 miliardy Kč) zvýšila britská vláda objem finančních prostředků určených na přípravy na případný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Oznámil to ve čtvrtek ministr financí Sajid Javid. Premiér Boris Johnson avizoval, že hodlá Spojené království z EU vyvést na konci října – ať už se dohodu s Bruselem podaří uzavřít, či nikoli.

„Vzhledem k tomu, že do odchodu Spojeného království z Evropské unie zbývá jen 92 dní, je nezbytně důležité, abychom zintenzivnili plánování,“ řekl ve čtvrtek Javid. Zdůraznil, že Británie chce dohodu s EU, trvá ale na tom, aby z ní zmizela podle něj „antidemokratická“ irská pojistka. Ta má po brexitu zabránit hraničním kontrolám mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Pokud se dohodu uzavřít nepodaří, nebude podle Javida Londýn váhat odejít i bez ní.

Dodatečné více než dvě miliardy liber by se měly použít mimo jiné na zajištění hranic, vytvoření zásob léků a podporu firem. Část peněz poputuje také na logistiku – zajištění trajektové dopravy a skladovacích prostor. Zhruba 138 milionů liber (3,9 miliardy Kč) ministerstvo financí vyčlenilo na osvětovou kampaň, která by podle agentury Reuters mohla být jednou z největších v mírových dobách. Část této sumy poputuje také na konzulární pomoc Britům, kteří by se po brexitu bez dohody dostali do problémů v zahraničí.

Čtvrteční oznámení znamená, že britská vláda na přípravy na brexit bez dohody vydá celkem nejméně 6,3 miliardy liber (178 miliard Kč), upozornila agentura Reuters.

Stínový ministr financí John McDonnell v reakci na Javidův krok uvedl, že jde o „odpudivé mrhání penězi daňových poplatníků“, neboť většina poslanců v parlamentu před časem dala jasně najevo, že odchod Británie z EU bez dohody chtějí zablokovat. „Tato vláda mohla vyloučit brexit bez dohody a ty miliardy vynaložit na školy, nemocnice a lidi,“ řekl McDonnell.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek