Petříček: Odchod Británie z EU bez dohody je teď pravděpodobnější

24.07.2019
Euroskop, čtk

Nový britský premiér Boris Johnson bude chtít rychle zahájit jednání s Evropskou unií o brexitu, pravděpodobnost odchodu Británie bez dohody se ale zvýšila. Uvedl to v úterý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na dotaz ČTK. Unie podle Petříčka trvá na dohodě, která byla dříve dojednána. Český premiér Andrej Babiš (ANO) je zvědavý, zda Johnson změní rétoriku a zda bude mít i po seznámení se s detaily pocit, že odchod Británie bez dohody je dobré rozhodnutí.

„Chtěl bych Borisi Johnsonovi poblahopřát ke zvolení. Očekávám, že bude chtít velmi rychle zahájit jednání s EU. Evropská unie ale v tuto chvíli trvá na dohodě, která byla dojednána. Bedlivě jsem sledoval kampaň obou kandidátů, oba upřednostňují tvrdý brexit před dohodou. To staví do určité pozice i EU,“ napsal Petříček.

„Nesmíme zapomínat, že to ovlivňuje životy lidí na obou stranách. Na druhé straně se britská sněmovna opakovaně vymezila proti odchodu Spojeného království bez dohody. Situace bude i proto pro Borise Johnsona komplikovaná. Pro mě je důležité, abychom zachovali jednotnou pozici EU 27,“ dodal ministr.

Pokud by cesta odkladu brexitu, který je nyní v plánu 31. října, přivedla obě strany k nalezení podpory pro dojednanou dohodu, podle Petříčka by se taková možnost měla zvážit. „Boris Johnson ale hovořil jasně. Pravděpodobnost tvrdého brexitu se podle mě v tuto chvíli zvýšila,“ uvedl ministr.

Podle Babiše je Johnson energický a charismatický politik. Předseda české vlády se těší, až se s ním seznámí. V kampani Johnson hovořil o brexitu bez dohody, Babiš preferuje dohodu. „Uvidíme, jestli změní rétoriku a poté, co se seznámí s detaily, bude mít pocit, že je to dobré rozhodnutí. A jestli nepřijde s něčím, protože bude součástí Evropské rady,“ řekl dnes novinářům při návštěvě Ústeckého kraje. Británie je podle Babiše českým strategickým partnerem a spojencem v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek