Toman na Radě EU jednal o zemědělství a životním prostředí

17.07.2019
Úřad vlády, Euroskop

Dne 15. července proběhlo v Bruselu zasedání řádné Rady pro zemědělství a rybolov. Delegaci vedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Rada měla na programu mnoho bodů. Hlavním bodem Rady pro zemědělství byla tradičně debata o Společné zemědělské politice (SZP). Diskuze byla strukturována na základě dotazů předsednictví zaměřených na klima a životní prostředí. V následné debatě řada členských států podpořila vyšší environmentální ambici SZP, která musí reagovat i na aktuální výzvy jako je sucho. Členské státy zdůrazňovaly, že je nutné zajistit odpovídající rozpočet na SZP. Také vyzdvihly potřebu poskytnutí dostatečné flexibility, zjednodušení a proveditelnosti politiky.

Komise představila obchodní dohodu mezi EU a Mercosurem, ke které se podařilo dospět po 20 letech vyjednávání. Upozornila na velikost trhu i geopolitický význam. Dále shrnula přínosy v oblasti zemědělství a potravinářství. Kromě snížení celních tarifů pro EU produkci se jedná také o ochranu téměř 350 chráněných zeměpisných označení, včetně 3 českých. Vyjádřila se také k citlivým položkám, u kterých se zlepší přístup na trh EU, zejména hovězí a drůbeží maso a cukr. EK také informovala o výsledcích ministerské konference Evropské unie a Africké unie, která proběhla dne 21. června v Římě, a italská delegace informovala o nárůstu dovozu rýže japonica z Myanmaru.

V dopolední části Rady se ministři věnovali diskusi nad body iniciativy zemí střední a východní Evropy „BIOEAST“, situaci kolem afrického moru prasat, otázce přepravy zvířat, především v letních měsících a Zprávě o pokroku týkající se používání pesticidů. Další Rada se bude konat v říjnu v Lucemburku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek