Jaký tým sestaví nově zvolená šéfka Evropské komise?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 17. 7. 2019

Evropský parlament včera těsnou většinou potvrdil Ursulu von der Leyen do funkce předsedkyně Evropské komise. Vystřídá tak současného předsedu Jeana-Claudea Junkcera, jehož funkční období končí 31. října 2019. Jaké budou její priority při sestavování nového týmu komisařů?

Von der Leyenová se stane první ženou v čele Evropské komise a druhým šéfem komise pocházejícím z Německa. V tajném hlasování ji podpořilo 383 europoslanců, proti se vyslovilo 327 členů europarlamentu. Získala tak o pouhých devět hlasů víc, než byl minimální počet potřebný ke zvolení.
Podporu jí vyslovila nejsilnější frakce evropských lidovců (EPP), jejíž je členkou, hlasy většiny europoslanců jí slíbila také liberální frakce Obnova Evropy a socialistická frakce, navzdory výhradám delegací z několika členských zemí, včetně Německa, Francie, Nizozemska nebo Řecka.

Střední a východní Evropa by měla mít odpovídající zastoupení

Von der Leyenová povede tým 28 komisařů, které nominují jednotlivé členské státy. Na své první tiskové konferenci ve Štrasburku po tajném hlasování europoslanců uvedla, že si ve svém budoucím týmu přeje odpovídající zastoupení zemí z východní a střední Evropy.
„Je pro mne důležité najít komisaře, kteří budou moci mít významná portfolia tak, aby bylo jasné, že východ a střed Evropy jsou zastoupeny odpovídajícím způsobem,“ řekla šéfka budoucí Evropské komise. Zdůraznila, že její tým by měl být vysoce oddán své práci. „Dnes žádám lídry zemí EU, aby mi nabídli do komise ty nejlepší kandidáty co nejdříve to půjde,“ prohlásila.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen převezme funkci předsedkyně Evropské komise 1. listopadu 2019. Ve svém týmu chce zachovat rovné zastoupení žen a mužů i odpovídající zastoupení států střední a východní Evropy. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Vysoké funkce obsadili zástupci starých členských států

Na kandidatuře von der Leyenové do čela komise se dohodli šéfové států a vlád zemí EU na počátku měsíce na mimořádném summitu v Bruselu. Do čela Evropské rady vybrali končícího belgického premiéra Charlese Michela, vedení Evropské centrální banky má převzít Francouzska Christine Lagardeová, funkce vysokého představitele pro bezpečnostní a zahraniční politiku EU se podle dohody má ujmout Španěl Josep Borrell.
V čele Evropského parlamentu má stanout Ital David-Maria Sassoli, který dostal přednost před Bulharem Sergejem Staniševem. Po odchodu současného šéfa Evropské rady, Poláka Donalda Tuska, tak střední a východní Evropa nebude mít v nejvyšších funkcích žádné zastoupení.
Von der Leyenová ale v úterý novinářům řekla, že je odhodlána „dobrou zeměpisnou rovnováhu“ ve své komisi zajistit. Připomněla, že v minulých letech se státy střední a východní Evropy často spolupracovala, a ocenila jejich pragmatičnost při řešení problémů.

Von der Leyenová prosazuje rovnost mužů a žen

Stávajícího předsedu komise Jeana-Claudea Junckera by měla von der Leyenová nahradit od počátku listopadu. Do té doby musí ve spolupráci s členskými zeměmi EU sestavit svůj tým. Už dříve přitom uváděla, že si přeje rovné zastoupení mužů a žen.
Politickým frakcím von der Leyenová slíbila, že klíčové místopředsednické posty v komisi obsadí socialista a první místopředseda nynější EK Frans Timmermans z Nizozemska a nynější dánská komisařka pro hospodářskou soutěž, liberálka Margrethe Vestagerová.

V komisi by se mohly znovu objevit známé tváře

Podle serveru Politico.eu by se o post v komisi měli znovu ucházet i někteří další současní členové, například místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis, místopředseda pro energetickou unii Maroš Šefčovič, komisařka pro digitální ekonomiku Mariya Gabrielová, komisař pro otázky rozšíření Johannes Hahn nebo komisař pro zemědělství Phil Hogan.
Každého z budoucích eurokomisařů čeká slyšení před příslušnými výbory europarlamentu a bývá pravidlem, že někteří neuspějí. Jak uvedl v úterý Evropský parlament, slyšení by se měla uskutečnit mezi 30. zářím a 8. říjnem. Komisi jako celek by pak měl parlament definitivně potvrdit nejspíš na schůzi začínající 21. října.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek