Ministři zahraničí EU budou jednat o migraci a íránské dohodě

15.07.2019
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí členských zemí EU dnes budou na jednání v Bruselu hovořit mimo jiné o dalším postupu ohledně jaderné dohody s Íránem či o možných sankcích vůči Turecku, které provádí podle unie protiprávně průzkumné vrty kvůli těžbě ropy a plynu ve vodách u Kypru. Na programu jednání ministrů bude též migrace. Itálie už avizovala, že hodlá představit plán ohledně přerozdělování nově příchozích migrantů.

Českou republiku bude na jednání zastupovat náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil.

Ministři mají debatovat o tom, jak udržet při životě dohodu mezinárodních mocností s Íránem o jeho jaderném programu z roku 2015, od níž loni odstoupily Spojené státy a kterou letos Teherán začal porušovat. Francie, Británie a Německo v neděli uvedly, že riziko kolapsu dohody je značné, a vyzvaly k obnově dialogu. Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli řekl, že je připraven jednat s USA, pokud Washington zruší sankce.

Sporným bodem jednání ministrů EU zřejmě bude i diskuse o dalším postupu ohledně migrantů, kteří míří do Evropy přes Středozemní moře. Jihoevropské státy, které jsou vstupní branou uprchlíků do Evropy, naléhají, aby EU zavedla závazná pravidla pro určování toho, které státy se o nově příchozí migranty postarají. Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi bude své evropské kolegy přesvědčovat, aby podpořili mechanismus přerozdělování nově příchozích uprchlíků, nebo možnost, aby lidé z válečných oblastí žádali o azyl přímo z domovských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek