Rada chce rozpočet v platbách zvýšit na 153,1 miliardy eur

11.07.2019
Euroskop, čtk

Rozpočet Evropské unie na příští rok by podle názoru členských zemí měl v platbách dosahovat 153,1 miliardy eur (3,92 bilionu Kč) a v závazcích 166,8 miliardy eur (4,27 bilionu Kč). O dohodě na úrovni velvyslanců unijního bloku informovala dnes Rada EU v tiskové zprávě. Ve srovnání s letošním rokem je tak představa států unie o rozpočtu na příští rok vyšší u závazků o 0,6 procenta a u plateb o 3,3 procenta.

Vyšší nárůst u plateb je podle tiskové zprávy způsobem očekávaným vyšším využíváním unijních peněz u programů na rozpočtové období 2014 až 2020, které teď končí. Větší vyčleněné částky na potřebné platby mají zabránit „hromadění účtů“.

Schválené částky, které jsou základem pro podzimní vyjednávání s Evropským parlamentem, předpokládají, že Velká Británie bude plnit své závazky k unijnímu rozpočtu EU až do konce roku 2020. Británie je nyní na odchodu z EU.

Objem prostředků má narůst u programů Galileo, Erasmus či Horizon 2020

Pro členské země je prioritou posilování růstu evropského hospodářství. S výrazným nárůstem objemu peněz státy unie počítají také u evropské satelitní navigace Galileo (1,2 miliardy eur), významný je ale i program výměny studentů Erasmus+ (2,8 miliardy eur) či Horizont 2020 (12,8 miliardy eur).

Zhruba 20 procent plánovaného rozpočtu na příští rok je nějakým způsobem spojeno s problematikou klimatických změn. Dodatečné prostředky byly vyčleněny na bezpečnost, ochranu vnější hranice unie a na posílení společné evropské pobřežní a pohraniční stráže.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek