Průzkum: 91 % Čechů se shodne, jakou Evropu chtějí


Tereza Chlebounová, Euroskop, Behavio Labs, 12. 6. 2019

Drtivá většina Čechů se shoduje na tom, jak by měla Evropa vypadat za 10 let. Za důležité téma považují například ochranu krajiny nebo bezpečnost, v těchto oblastech také podporují užší evropskou spolupráci. Vyplývá to z průzkumu agentury Behavio Labs, která navázala na dřívější studii zpracovanou spolu s agenturou STEM a Institutem pro evropskou politiku Europeum. Výsledky mohou sloužit i jako vzkaz nově zvoleným poslancům do Evropského parlamentu, jaká tématům by se podle českých voličů měli věnovat.

Agentura Behavio sestavila konkrétní text s názvem Vize pro Evropu 2029 na základě dřívějších průzkumů veřejného mínění. Vizi pak nechala posoudit reprezentativním vzorkem 1000 respondentů. Z šetření vyplynulo, že 40 % dotázaných považuje vizi za skvělou, 51 % ji až na pár drobností podporuje, jen 9 % se nelíbí. S vizí přitom souhlasí nejen zastánci EU, její podpora je vysoká i u přesvědčených odpůrců Unie, kde ji odmítá pouze 18 % dotázaných.

“V předchozích výzkumech jsme viděli, že si většina Čechů přeje EU reformovat: aby Evropa byla silnější, průbojnější a odolnější na mezinárodním poli a mohla úspěšně řešit globální problémy, které ohrožují i ČR. Nečekaně vysoká byla i shoda na konkrétních tématech: ochrana krajiny a životního prostředí, kvalitní léky a potraviny, bezpečnostní otázky. Proto nás napadlo zjistit, zda by byli Češi ochotni se shodnout i na konkrétní formulaci vize, pokud bude vycházet z jejich preferencí,” uvedl k tomu Jiří Boudal, ředitel Behavio Labs.

91 % Čechů se shodne na tom, jak by měla EU vypadat v roce 2029

Naprostá většina Čechů chce reformu EU, ochranu krajiny nebo společných hranic a silnou Evropu, která se umí bránit vměšování cizích mocností. Zdroj: ČTK

Překvapivý je důraz Čechů na to, aby se ochrana životního prostředí řešila na evropské úrovni nebo ochota k ještě užší spolupráci v oblasti bezpečnosti. Vizi pro Evropu 2029 navíc podpořili i lidé, kteří na otázku, zda by dnes v referendu hlasovali pro vstup do EU, odpovídali záporně.

“Čechům prostě chybí vize, příběh, o tom, kam směřuje EU a jakou roli v ní Češi mají mít. A tohle je příběh založených na preferencích samotných Čechů,“ vysvětlil Boudal. „Je to vlastně takový vzkaz nově zvoleným českým europoslancům od českých voličů, aby přinejmenším na těchto tématech spolupracovali a hájili tak české zájmy. Na této vizi se totiž shodují voliči naprosté většiny stran, které se dostaly do Evropského parlamentu.”

Vize pro Evropu 2029

„Chceme reformovat EU, aby se neupínala na hlouposti, ale rázně hájila Čechy i občany dalších evropských zemí ve věcech, které přesahují hranice a možnosti jednotlivých států. Naše Evropa vypadá za deset let takto:

Naši krajinu důsledně chráníme před suchem, chemií a devastací. Celý rok teče z kohoutku voda tak čistá, že ji bez obav dáváme našim dětem. Přes hranice nepřichází nedýchatelný vzduch.

Evropská pohraniční stráž pomáhá chránit společnou evropskou hranici tam, kde na to členské státy pod náporem pašeráků nestačí. Teroristé nemohou zneužívat otevřené hranice: Evropská protiteroristická centrála má všechny dostupné informace a policisté evropských zemí spolu zasahují rychle od Košic po Lisabon.

Spojené evropské armády jsou připraveny chránit mír v Evropě. Nejsme závislí jen na ochraně USA ani jiné velmoci. Evropa je potravinově a energeticky soběstačná. Nedá se vydírat omezením dodávek potravin, ropy nebo plynu.

Díky spolupráci na kontrole potravin, výrobků a léků se na trh nedostává nic závadného. Jídlo je kvalitní a stejně označené potraviny mají stejné složení, ať se prodávají v Česku nebo Rakousku.

Evropa je v rozbouřeném světě i nadále kontinentem svobody, bezpečí a blahobytu.

Umí se bránit tajným i otevřeným pokusům cizích mocností ovládnout volby, úřady nebo klíčové podniky.

Česko je hrdou a vlivnou zemí uprostřed silné Evropy. Češi jsou zastoupeni ve všech důležitých evropských institucích. Vystupují se zdravým sebevědomím, nepotřebují tlumočníky, jsou respektováni. Jsou známí svým důrazem na to, aby se společná evropská politika soustředila na velké celosvětové problémy.“

Čtyři pětiny Čechů požadují reformu EU

Podle studie výzkumného tria Behavio, STEM a Europeum zveřejněné letos v dubnu si většina Čechů (80 %) přeje Evropskou unii reformovat, teprve pokud by se nezměnila, zvažovala by menší část z nich odchod. Jen asi desetina dotázaných by z Unie chtěla vystoupit okamžitě.

Jak Češi vnímají fungování EU?

Zdroj: Behavio, STEM, Europeum

Studie také ukázala rozdílný vztah Čechů k Evropě a k Evropské unii. Evropa u Čechů vzbuzuje jednoznačně pozitivní emoce, spojují si ji například s domovem, historií nebo kulturou. S Unií si obyvatelé ČR spojují hlavně ochranu míru, ale také byrokracii a drobné zákazy. Mezi státy a nadnárodními organizacemi se EU v průzkumu umístila mezi nejméně oblíbenými, za ní zůstaly pouze Čína a Rusko.

Pokud by Češi měli možnost stát u vzniku Evropské unie a vybírali si ze 30 nabízených témat deset, kterými by se měla především zabývat, nejčastěji by volili zachování míru v Evropě (45 %), boj proti znečistění půdy, vody a vzduchu (45 %) a stejné složení potravin napříč Unií (44 %).

Čím by se zabývala Vaše EU?

Zdroj: Behavio, STEM, Europeum

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek