Johnson by jako premiér pozdržel finanční vyrovnání s EU

10.06.2019
Euroskop, čtk

Hlavní kandidát na příštího britského premiéra Boris Johnson by dohodnutou platbu 39 miliard liber (1,12 bilionu Kč) jako finanční vyrovnání s Evropskou unií pozdržel, dokud Brusel nedá Londýnu lepší podmínky pro odchod z bloku. Johnson to řekl v rozhovoru, který v neděli otiskl britský nedělník The Sunday Times a který má nadpis „Těch 39 miliard liber je našich“.

„Vždy mně připadalo zvláštní, že bychom měli přistoupit na celou tu částku dřív, než dosáhneme konečné dohody,“ řekl Johnson. Dodal, že peníze považuje při jednání o dohodách za důležitý faktor. „Myslím, že naši přátelé a partneři by měli pochopit, že peníze budou zadrženy, dokud nebude jasnější, jak se bude pokračovat,“ uvedl Johnson. Nynější podoba brexitové dohody počítá s tím, že Británie v rozmezí několika let vyrovná své dřívější závazky ve zmiňované výši.

Bude-li Johnson zvolen do čela konzervativců, plánuje vedle zadržení platby finančního vyrovnání zrušit i takzvanou irskou pojistku, zaručit práva občanů ze zemí EU a začít se připravovat na dopady brexitu bez dohody, uvedla agentura Reuters.

Británie by z EU měla vystoupit 31. října. Pokud britský parlament brexitovou dohodu neschválí a vláda nepožádá Brusel o další odklad, hrozí neřízený brexit.

O pozici v čele vládní strany se po pátečním odchodu premiérky Theresy Mayové uchází celkem 11 konzervativních poslanců včetně současných či bývalých ministrů. Členové strany začnou nového předsedu vybírat už ve čtvrtek a jméno vítěze má být známo v týdnu od 22. července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek