Petříček věří v podporu jednáním EU s Albánii a Makedonií

07.06.2019
Euroskop, čtk

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že členské země EU podpoří zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií, jak to v květnu navrhla Evropská komise. Petříček to dnes řekl na mezinárodní konferenci Globsec.

„Jsem optimistický. Je mnoho důvodů pro otevření přístupových rozhovorů s oběma zeměmi. Region, který je obklopen členskými státy, přirozeně patří do Evropské unie,“ uvedl Petříček.

Podle šéfa české diplomacie celá EU pokládá rozšiřování EU za strategicky významné, byť některé země jako Francie jsou nyní vstupu dalších států do evropského bloku méně nakloněné.

Petříček řekl, že EU by měla v červnu vyslat jasný signál ohledně rozšiřování. „Budu silným zastáncem ´zelené´ pro obě země,“ řekl český ministr k otázce zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií. Dodal, že spolu s Českem podporují rozšiřování EU také další země visegrádské čtyřky, do které patří rovněž Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který se zúčastnil diskusního panelu spolu s Petříčkem a dalšími politiky, obhajoval posílení pozice členských zemí v EU. „Evropská unie může být znovu silnější v případě, že budou silné členské státy,“ uvedl šéf maďarské diplomacie. Dodal, že snaha o silnější stát s cílem posílit EU by neměla být považována za euroskeptický postoj. Vyslovil se rovněž proti návrhům na harmonizaci daní v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek