Ekonomika EU ročně přijde kvůli padělkům o 1,621 bilionu korun

06.06.2019
Euroskop, čtk

Klíčová hospodářská odvětví v Evropské unii přijdou ročně kvůli padělkům v přepočtu o 1,621 bilionu korun, což představuje 7,4 procenta veškerých prodejů. V České republice pak tato odvětví tratí 16,16 miliardy Kč, tedy 8,2 procenta ročního prodeje. V přepočtu na občana ČR činí hodnota ušlých tržeb způsobená paděláním 1530 korun ročně, odhaduje ve své nové analýze Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

EUIPO zkoumal dopad pirátství a padělání na jedenáct odvětví: kosmetické přípravky a produkty pro osobní péči; oděvy; obuv a doplňky; sportovní zboží; hračky a hry; šperky a hodinky; kabelky a zavazadla; hudební nahrávky; lihoviny a víno; léčiva; pesticidy a chytré telefony. Jsou to vesměs oblasti, o nichž je známo, že vykazují vyšší riziko porušování duševního vlastnictví.

Poctiví výrobci produkují kvůli padělkům méně zboží, a v důsledku tak zaměstnávají méně pracovníků, uvádí se v analýze. Uvedená odvětví v EU proto přicházejí o 468.000 pracovních míst. V České republice kvůli ztrátám tržeb nevznikne 4194 pracovních míst, zjistila studie.

Odvětví oděvů a obuvi a doplňků jsou z hlediska objemu prodeje a zaměstnanosti ze všech zkoumaných sektorů největší. V celé EU se v nich ušlé tržby pohybují kolem 767 miliard korun a odpovídají 9,7 procenta veškerého prodeje. V ČR přicházejí poctiví prodejci z těchto odvětví každoročně o 5,57 miliardy korun, tedy o 11,8 procenta z celkového prodeje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek