Rada bude jednat o vzniku Úřadu evropského veřejného žalobce

05.06.2019
Úřad vlády, Euroskop

Ve dnech 6.-7. června se v Lucemburku uskuteční jednání Rady ministrů spravedlnosti a vnitra. Českou delegaci povedou náměstek ministryně spravedlnosti Michal Franěk a náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek.

Justiční část

Justiční část se bude mj. věnovat elektronickým důkazům v boji proti trestné činnosti a digitalizaci soudních řízení. Na agendě bude rovněž rozhodnutí Rady o zahájení jednání o dohodě mezi EU a USA o přeshraničním přístupu k e-důkazům a Rozhodnutí Rady zmocňující k účasti na jednáních o druhém dodatkovém protokolu k Budapešťské úmluvě. Ministři vyslechnou informaci o aktuálním stavu implementace nařízení o Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), např. o aktuálním stavu výběru evropských žalobců.

Vnitřní věci

Druhý den konání jednání Rady v části vnitřní věci se ministři budou věnovat revizi návratové směrnice a opatřením v boji proti terorismu. Diskutovat budou také o Budoucnosti vymáhání práva EU, kde je základním cílem zajištění vysoké míry bezpečnosti občanů EU bez vnitřních hranic. Hlavním tématem jednání ministrů vnitra jsou budoucí výzvy v oblasti azylu a migrace. ČR dlouhodobě prosazuje řešení příčin migrace před následky, tedy prevence nelegální migrace ještě před momentem, než se dají osoby do pohybu směrem do EU a v tomto ohledu apeluje, aby na úrovni EU došlo ke komplexní reformě celkového systému, který půjde směrem dlouhodobých a udržitelných opatření.

V kontextu přípravy víceletého finančního rámce (VFR) by mělo být projednáno zřízení Azylového a migračního fondu (AMF), Fondu pro vnitřní bezpečnost (ISF) a Nástroje pohraniční správy a víz (BMVI) jako součásti Integrovaného fondu pohraniční správy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek