Petříček: Střední Evropa má mít v EU silnější postavení

04.06.2019
Kristina Hubáčková, psáno pro Euroskop

„Středoevropské země očekávají, že by jednu z nejvyšších funkcí v Evropské unii měl obsadit někdo z naší části Evropy.“ Na mezinárodní konferenci Prague European Summit to ve středu 29. května v rámci odborného panelu věnovanému budoucímu postavení střední Evropy v Evropské unii uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Odborný panel s názvem “Střední Evropa jako aktivní hráč po volbách do Evropského parlamentu“ zahájil Tomáš Petříček myšlenkou, že „Naším společným cílem je silná, konkurenceschopná a prosperující střední Evropa, která je konstruktivním zastáncem evropského integračního procesu.“

Petříček také zopakoval, že prioritami České republiky je prohlubování jednotného vnitřního trhu, podpora začlenění států západního Balkánu do Evropské unie, ale také hledání inovativních řešení, které umožní lépe chránit životní prostředí a efektivně čelit dopadům klimatické změny.

Na Tomáše Petříčka navázal státní tajemník ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky František Ružička, který zdůraznil, že ačkoliv středoevropské státy pojí společná historická zkušenost, která je v některých ohledech odlišuje od ostatních členů Evropské unie, nic nebrání tomu, aby zároveň přijali evropskou identitu jako celek. „Existuje historie a geografie, ale nedělejme umělé, politické rozdíly, když hovoříme o Evropě.“ shrnul.

Tomáš Petříček
Ministr Tomáš Petříček na konferenci Prague European Summit. Zdroj: čtk

Střední Evropa chce hrát v EU silnější roli

S pohledem Františka Ružičky souhlasil i saský zemský ministr pro evropské záležitosti Oliver Schenk, který doplnil, že střední Evropa by měla mít větší prostor své jedinečné historické zkušenosti a z nich plynoucí specifický pohled na dnešní Evropu prezentovat v Bruselu. K tomu dodal, že právě Německo, které leží na pomezí evropského východu a západu, by mohlo fungovat jako prostředník mezi těmito dvěma regiony.

Ministr Petříček se v debatě soustředil i na to, co by členství v Evropské unii mělo pro státy střední Evropy přinést v budoucnu. “Domnívám se, že mezi zeměmi v regionu se očekává, že na vysoké úrovni v Evropské unii by měla být zastoupena osoba z naší části Evropy.“ zdůraznil.

Podle Petříčka se jedná o dobře vyvážený přístup k členství v Evropské unii, který dává najevo zájem střední Evropy přispět k evropské agendě. „Jsme teprve na začátku debaty.“ uvedl v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, které proběhly několik dní předtím. „Očekávám, že atmosféra po volbách je poměrně optimistická, a doufám, že tento optimismus s námi zůstane, například v průběhu procesu nominace nové Evropské komise a jmenování vedoucích funkcí v Evropské unii.“ dodal na závěr.

Autor: Kristina Hubáčková, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek