Orbánova strana Fidesz hodlá zůstat členem EPP

04.06.2019
Euroskop, čtk

Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána chce v Evropském parlamentu zůstat členem konzervativní Evropské lidové strany (EPP). V rozhovoru poskytnutém listu Die Welt to řekl šéf úřadu předsedy maďarské vlády Gergely Gulyás. „Jsem přesvědčený, že je to pro nás lepší. Je to také nejlepší pro EPP, aby si nás ponechala,“ uvedl Gulyás. Připustil přitom, že pro Fidesz „existují témata, v nichž lze spolupracovat se sociálními demokraty, zelenými a liberály“.

Členství Orbánova občanského svazu v Evropské lidové straně je od března pozastavené. Stalo se tak zejména kvůli ostrým kritickým výrokům maďarského premiéra vůči Evropské unii a některým členům Evropské komise v čele s jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem. Orbánovi se především nelíbí dosavadní migrační politika unijní exekutivy.

Před květnovými volbami do EP maďarský premiér žádal, aby evropští lidovci víc spolupracovali s pravicovými populisty. Pohrozil přitom, že pokud EPP bude místo toho spolupracovat se sociálními demokraty, zelenými a liberály, Fidesz z EPP odejde.

Agentura DPA poznamenala, že poté co zisky pravicových populistů v evropských volbách byly skromnější, než Orbán očekával, se maďarský premiér nyní snaží vyloučení z EPP vyhnout. Minulý týden například maďarská vláda ustoupila od zřízení nového kontroverzního systému správních soudů, který vyvolal obavy z dalšího pokusu o podřízení justice výkonné moci.

Gulyás nicméně listu Die Welt řekl, že Fidesz nadále nehodlá podpořit hlavního kandidáta Evropské lidové strany Manfreda Webera z německé CDU na funkci nového předsedy Evropské komise. Weber se jako předseda frakce EPP v Evropském parlamentu ve sporu s Fideszem zasazoval o potrestání této strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek