EU vyzvala Čínu k debatě o masakru na Tchien-an-men

04.06.2019
Euroskop, čtk

Šéfka unijní diplomacie Frederica Mogheriniová dnes vyzvala Čínu k otevřené diskusi o potlačení demokratického hnutí a masakru demonstrantů, kteří na pekingském náměstí Tchien-an-men před 30 lety žádali demokratizaci země. Zároveň zdůraznila, že musí být respektovány všechny aktivity zacílené na připomenutí událostí.

„Evropská unie nadále truchlí nad oběťmi a vyjadřuje rodinám soustrast,“ uvádí se v prohlášení, které dnes vydalo zastoupení EU v Pekingu. Přiznání tehdejších událostí a zveřejnění údajů o mrtvých, zadržených a pohřešovaných v souvislosti s protesty „je důležité pro budoucí generace a kolektivní vědomí“, uvedla vysoká představitelka EU pro zahraniční věci.

Mogheriniová kromě toho kritizovala pokračující potlačování práva na svobodu vyjadřování, shromažďování a svobodu tisku.

Studenti Univerzity v Hong Kongu čistí sochu „Pillar of Shame“, památník připomínající masakr na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Zdroj: čtk

Evropská unie rovněž prostřednictvím Mogheriniové Peking vyzvala k propuštění aktivistů a obhájců lidských práv, kteří byli v souvislosti s právě 30 let starými událostmi nebo kvůli zasazování o práva a demokracii zadrženi nebo odsouzeni. Mogheriniová zmínila například obhájce lidských a občanských práv a aktivisty, jako jsou Chuang-čchi, Kao Č‘-šeng, Čchen Ťia-chung, Ke Ťüe-pching a Sü Lin nebo pastor Wang I.

Na čínském internetu jsou veškeré zmínky o masakru na Tchien-an-men filtrovány a blokovány. Dnes cenzura zasáhla i přenosy americké zpravodajské televize CNN. Jakmile začaly zprávy o výročí, obrazovka zčernala, informuje agentura DPA. CNN přitom lze v Číně přijímat pouze v hotelích a vybraných bytových komplexech často obývaných cizinci, poznamenala agentura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek