Lajčák: Výběr šéfa Komise neomezovat na spitzenkandidáty

30.05.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie by při výběru nového předsedy Evropské komise neměly mít svázané ruce omezeným počtem kandidátů. Neměly by se tedy omezovat jen na takzvané spitzenkandidáty, tedy volební lídry jednotlivých politických frakcí z evropských voleb. V Praze to ve středu řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Jeho český protějšek Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že je třeba výsledek voleb při obsazování postů v EU respektovat, rozhodující slovo ale musí mít Evropská rada, v níž zasedají šéfové států a vlád.

„Legitimita Evropské unie pochází z členských států, a proto by to měla být Evropská rada, kdo bude přijímat rozhodnutí,“ řekl Lajčák. „Nemyslím si, že bychom měli mít svázané ruce tím, že máme akceptovat jen jistou skupinu lidí,“ řekl.

Podle Petříčka musí šéfové států a vlád reflektovat výsledek voleb, ale v konečném důsledku to musí být oni, kdo o obsazení vrcholných unijních funkcí rozhodnou. „Věřím, že se podaří najít takovou sestavu kandidátů, která bude vyhovovat všem členským státům a která obdrží i podporu v Evropském parlamentu,“ řekl český ministr.

Petříček s Lajčákem také ocenili, že po volbách udržely výraznou většinu v Evropském parlamentu strany nakloněné unii. V příštích pěti letech se podle obou ministrů musí EU snažit zvýšit důvěru svých občanů, měla by usilovat o zvýšení jejich blahobytu, o rovnost všech lidí i regionů či o zajištění pocitu bezpečí mezi lidmi. Podle Lajčáka by se EU také měla snažit stát se jedním z významných hráčů globální politiky a měla by být schopna řešit problémy ve svém sousedství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek