Komise doporučila přístupová jednání s Albánií a Makedonií

30.05.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu už podruhé doporučila členským zemím EU, aby rozhodly o začátku přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií. Novinářům to dnes řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, když společně s komisařem pro rozšíření představovala sérii každoročních hodnocení zemí, které mají o vstup do unie zájem.

Dohoda Severní Makedonie s Řeckem je podle ní historickým momentem pro celou oblast. „Albánie přistoupila k hluboké a zásadní reformě svého soudního systému,“ upozornila.

Mogheriniová také připomněla, že v posledních letech Evropská unie výrazným způsobem investovala do zemí na západním Balkánu. „Viděli jsme řadu výrazných úspěchů. Speciálně Severní Makedonie a Albánie té možnosti využily a uspíšily své reformy,“ podotkla.

Středeční doporučení, které je po tom loňském už druhé v pořadí, je podle šéfky unijní diplomacie založené na vážném a podrobném zhodnocení situace v obou zemích. „Severní Makedonie i Albánie svůj díl práce odvedly. Nyní je na zemích EU, aby udělaly svou část,“ poznamenala Mogheriniová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek