Jméno nového šéfa komise chtějí mít lídři na summitu v červnu

29.05.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři 28 zemí Evropské unie chtějí mít o jménu osoby, kterou europarlamentu navrhnou jako příštího předsedu Evropské komise, jasno na řádném unijním summitu 20. a 21. června. Novinářům to po úterní neformální večeři se svými partnery z ostatních evropských zemí řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk proto nyní zahájí konzultace nejen s hlavními městy, ale také s představiteli nově zvoleného Evropského parlamentu. Tusk sám řekl, že se zástupci EP se sejde hned, jak budou připraveni.

Tusk ale také upozornil, že prezidenti a premiéři včera u večeře nehovořili o konkrétních jménech, ale o způsobu, jak se takového jména dobrat. Merkelová před novináři doplnila, že důležitá bude také debata o konkrétních prioritách budoucí komise, tedy o tom, co bude nový předseda a jeho tým dělat. Podotkla, že debata se přímo či nepřímo rozšíří na čtyři pozice: kromě šéfa komise půjde také o nového šéfa Evropské rady, tedy Tuskova nástupce, nového vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku po Federice Mogheriniové a též nového předsedu europarlamentu.

Europarlament v úterý odpoledne vyslal summitu EU jasnou zprávu o tom, že si většinově přeje využít systému s takzvanými vedoucími kandidáty, míní Merkelová. Takový vývoj by velmi pravděpodobně do čela komise dostal kandidáta ve volbách vítězné Evropské lidové strany (EPP) Manfreda Webera, kterého Merkelová podporuje. Ne všichni její kolegové z Evropské rady jsou ovšem s využitím systému, pro který se vžilo německé označení „spitzenkandidáti“, zcela spokojeni, uvedla německá kancléřka s tím, že mezi premiéry a prezidenty, kteří dnes seděli kolem stolu, jsou kromě zástupců EPP i reprezentanti evropských socialistů a liberálů.

Předseda summitů EU Tusk zdůraznil loňské rozhodnutí šéfů států a vlád, že proces výběru nového šéfa komise není automatický, to ostatně zdůraznil i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Zároveň ale fakt, že je někdo spitzenkandidát neznamená automatickou diskvalifikaci. Naopak, může to zvýšit jeho či její šanci,“ upozornil Tusk. Budoucí předseda komise tak podle něj musí mít podporu europarlamentu i členských zemí, které reprezentuje summit EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek