Pátý ročník mezinárodní konference Prague European Summit

28.05.2019
Kristina Hubáčková, Euroskop

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v pondělí v Černínském paláci zahájil pátý ročník mezinárodní konference Prague European Summit. Třídenní summit s podtitulem „Evropa na křižovatce“ poskytne platformu pro debatu o aktuálních evropských tématech jako reforma Evropské unie, vývoj jednotné měny euro, vztah zemí uvnitř a vně eurozóny, konkurenceschopnosti Evropy v otázce umělé inteligence nebo stále aktuální brexit. V rámci zahajovacího večera se uskutečnilo předání ceny „Vision for Europe“, kterou letos převzal bývalý slovenský premiér a ministr zahraničních věcí Mikuláš Dzurinda.

„Máme zásadní zájem nejen na udržení mezinárodního řádu, ale také na jeho aktivní podpoře, především prostřednictvím Evropské unie,“ uvedl během zahajovacího projevu ministr Petříček, který zdůraznil důležitost transatlantické spolupráce mezi USA a Evropou a připomněl, že Evropská unie vděčí za svou prosperitu z velké míry existenci mezinárodního řádu postavenému na pravidlech. K tomu dodal, že Evropská unie musí v mezinárodním prostředí vystupovat jednotně a více se soustředit na jednání s USA, přičemž by měla sledovat nejen vlastní zájmy, ale i ty americké.

Ministr Petříček také hovořil o rizicích spojených s posilující rolí Číny jako multilaterálního hráče a v souvislosti s tím vyjádřil přání, aby Evropská unie aktivně vystupovala jako zastánce multilateralismu, jasně prezentovala své vize a cíle a nepřenechávala rozhodování jiným.

Evropa na křižovatce změn

Tomáš Petříček se také zúčastnil úvodního diskuzního panelu na téma “1989 – 2004 – 2019: Rozdílné tváře Evropy“, v jehož rámci zavzpomínal na české vnímání Evropy na přelomu osmdesátých a devadesátých let: „Věděli jsme, že se něco mění, věděli jsme, co je správné. Většinu Čechů sjednocoval jediný cíl – žít svobodně. Chtěli jsme objevovat rozličné stránky svobody a žít ve svobodném světě.“

S ostatními panelisty, mezi něž patřila bývalá ministryně zahraničních věcí Španělska Ana Palacio, Reka Szemerkenyi z institutu Center for European Policy Analysis a Pawel Swieboda z think tanku Evropské centrum politické strategie, se ministr Petříček shodl na tom, že za posledních patnáct let prošla Evropa řadou změn, které mají potenciál proměnit naše vnímání Evropské unie jako takové.

Součástí debaty byla i reflexe výsledků voleb do Evropského parlamentu, které proběhly v předchozích dnech. Ačkoliv řečníci došli k závěru, že je ještě příliš brzy na hodnocení jejich možných budoucích dopadů, shodli se, že jsou volební výsledky, které byly napříč Evropou často neočekáváné, odrazem právě výše zmíněné proměny Evropské společnosti. Pavel Swieboda navíc poukázal na vysokou volební účast, která byla v devíti členských státech nejvyšší v historii a podotkl, že zvýšená politická participace může být v řadě členských států „znakem hluboké transformace politické scény“.

Pro budoucnost Evropy je stěžejní transatlantická spolupráce

Reka Szemerkenyi v rámci debaty reagovala na úvodní tezi Tomáše Petříčka o důležitosti transatlantického partnerství a doplnila, že: „V posledních dvou dekádách probíhaly o většině otázek dvě paralelní diskuze, jedna v rámci evropských institucí a jedna mezi Evropou a jejími transatlantickými partnery.“ Toto však už podle Szemerkenyi v souvislosti s mezinárodními tlaky, kterým musí v současnosti Evropa čelit, není možné a Evropská unie bude muset najít cestu, jak uvnitř transatlantického rámce efektivně spolupracovat.

V závěru debaty Tomáš Petříček dodal, že je důležité, aby Evropská unie posílila svou pozici v NATO, které se ukázalo jako velmi úspěšné. Zároveň ale zdůraznil, že by Evropa také měla mít vlastní kapacitu, aby mohla jednat a čelit změnám v oblastech, jako Afrika nebo naše jižní a východní sousedství, které jsou na okraji zájmu Spojených států, ale jejichž stabilita je pro nás z dlouhodobého hlediska důležitá.

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop

Sdílet tento příspěvek