Evropská komise: V eurovolbách vyhrály proevropské síly

28.05.2019
Euroskop, čtk

Proevropské síly ze všech stran politického spektra mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas označil před novináři za vítěze letošních voleb do Evropského parlamentu. Komise, která nebývale vysokou účast voličů v hlasování vnímá i jako ocenění své práce v uplynulých pěti letech, je podle mluvčího přesvědčena o tom, že nový europarlament bude v budoucnu aktivní a konstruktivní.

„Volby vyhráli ti, kdo chtějí pracovat v Evropě a pro Evropu, ne ti, kdo chtějí Evropu zničit,“ prohlásil Schinas. Volební účast přesahující 50 procent, nejvyšší za poslední dvě desetiletí, je podle něj důkazem aktivního zapojení voličů, kteří mají zájem ovlivňovat do budoucna podobu a směřování Evropské unie.

V celoevropském měřítku hlasování vyhrály strany patřící do rodiny lidovců (EPP). Ti nyní přišli o většinu, kterou po řadu let měli společně se socialisty (S&D). Nová proevropská většina tak musí být doplněna o účast liberální frakce ALDE a případně také Zelené.

Populistické a nacionalistické strany sice nenaplnily svá očekávání, v nově složeném europarlamentu budou ale mít nejrůznější proti EU zaměřená uskupení přes sto zástupců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek