Slovenští političtí lídři ocenili EU a vybídli k účasti ve volbách

23.05.2019
Euroskop, čtk

Na výhody vyplývající Slovensku z členství v Evropské unii ve středu poukázali vrcholní slovenští politici v televizních projevech, ve kterých zároveň vybídli obyvatele země k účasti v nadcházejících eurovolbách. Před pěti lety byla volební účast při volbách Evropského parlamentu z celé EU nejnižší právě na Slovensku.

„Projekt Evropské unie je úžasný projekt. Je to nejen projekt hospodářského rozvoje a solidarity, ale i projekt svobody, volnosti a nezapomínejme, že i míru,“ zdůraznil prezident Andrej Kiska. Jeho vystoupení stejně jako projevy předsedy parlamentu a premiéra večer odvysílal na svém hlavním televizním kanálu veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.

„My, občané, musíme ukázat, že toto je naše Evropa, že nám na jejím osudu a budoucnosti záleží,“ řekl slovenský prezident. Připomenul, že před pěti lety se eurovoleb v zemi pod Tatrami zúčastnilo jen 13 procent voličů.

„Možná si přínos unie pro náš každodenní život někdy neuvědomujeme. Unie se svými prostředky se výrazně podílí na tom, abychom co nejrychleji doháněli její nejvyspělejší země,“ uvedl premiér Peter Pellegrini.

Evropská unie pomáhá rozvoji regionů a dohánění Západu

Předseda slovenské vlády se zmínil o budování a rekonstrukci silnic, škol, školek a další infrastruktury s využitím unijních peněz. „Je to skutečná evropská pomoc v hodnotě mnoha miliard eur, která má kořeny v evropských hodnotách solidarity a která je přítomná hlavně v regionech, jež ji nejvíce potřebují,“ řekl. Dodal, že bez unijních peněz by si země z vlastních zdrojů mnoho užitečných projektů dovolit nemohla.

Nepružnost či pomalé rozhodování EU jsou podle Pellegriniho daní za to, že unie je seskupením národních států. „Určitě potřebujeme napravit některé deformace, které časem v unii zdomácněly, stejně jako v každém jejím členském státě. Pokud se má nový Evropský parlament o takové změny pokusit, musí být v první řadě veden cílem zachování a rozvíjení evropské spolupráce. Nikoli jejím rozbitím a zničením,“ řekl předseda slovenské vlády. Doplnil, že jen silná a jednotná EU zaručuje slovenskému národu budoucnost a perspektivu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek