Mayová přežila další krizi, výbor poslanců proti ní nezakročil

23.05.2019
Euroskop, čtk

Vedení vlivného výboru britských konzervativních poslanců dnes nezměnilo stranická pravidla a neumožnilo ihned znovu hlasovat o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové. Ta podle informací britských médií navzdory odporu členů vlastního kabinetu dnes rezignovat nehodlá a plánuje pokračovat ve čtvrtém pokusu prosadit svůj brexitový plán.

Předsednictvo tzv. Výboru 1922 nevyslyšelo výzvy některých poslanců Konzervativní strany a nakonec ani nehlasovalo o změně pravidel týkajících se vyslovení nedůvěry lídrovi Konzervativní strany. Předseda Graham Brady se má nicméně v pátek s premiérkou Mayovou sejít a hovořit s ní o její budoucnosti.

Předsedkyně vlády pro tuto chvíli ustála další krizi v rámci své snahy realizovat brexit na základě dohody se zbytkem Evropské unie. V posledních hodinách se v britských médiích množily spekulace o tom, že by Mayová mohla ještě dnes ohlásit odchod z čela vlády. Vícero komentátorů nicméně soudí, že dnešní události možná prodloužily její úřadování jen o několik dní.

Poslední vlnu odporu proti premiérce ze strany ministrů a dalších konzervativců vyvolalo úterní ohlášení nového plánu ratifikace dojednaných podmínek brexitu. Mayová toho chce docílit prostřednictvím prováděcího zákona k již třikrát odmítnuté „rozvodové dohodě“, do kterého hodlá zahrnout různé kompromisní prvky ve snaze získat opoziční hlasy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek