Jourová: Zkusme žít týden bez EU, ať vidíme, o co bychom přišli


Tereza Chlebounová, Euroskop, 10. 5. 2019

Evropská unie nám přinesla nejen prosperující ekonomiku, ale také fungující pravidla a řád, po kterém lidé po revoluci volali. Uvedla to evropská komisařka Věra Jourová v debatě, která proběhla ve čtvrtek 9. května na Střeleckém ostrově. Debata byla součástí velkolepých oslav u příležitosti Dne Evropy a také 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Kromě debat byly na programu koncerty, soutěže nebo prezentace unijních států a institucí.

Ve čtvrtek proběhly na pražském Střeleckém ostrově tradiční oslavy Dne Evropy, které symbolicky připoměly 9. květen 1950. Tehdy francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman poprvé veřejně představil myšlenku mírové spolupráce mezi evropskými zeměmi. Letos se oslavy nesly i ve znamení 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie – spolu s dalšími devíti státy se stala členem 1. května 2004.

Akce se zúčastnily evropské instituce, ambasády členských zemí EU a nevládní organizace, které prezentovaly svoje aktivity na informačních stáncích. Připraveny byly i nejrůznější soutěže a orientační hra 15x Evropou, během níž účastníci testovali své znalosti o EU při plnění úkolů na jednotlivých stanovištích.

Celý program vyvrcholil večerním Koncertem pro Evropu, jehož se zúčastnili Milan Svoboda s Pražským Big Bandem, Ondřej Brzobohatý, Matěj Ruppert, Peter Lipa nebo Jiří Stivín. Vystoupil zde také rapper Kato se svojí kapelou Prago Union či skupina Circus Problem.

Na debatě

Součástí oslav Dne Evropy na Střeleckém ostrově byla i veřejná debata, o Česku a EU diskutovali eurokomisařka Věra Jourová, pražský primátor Zdeněk Hřib a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Zdroj: ČTK

Jourová: Díky EU je tu prosperita a fungující justice

Na Střeleckém ostrově proběhla také debata z cyklu Café Evropa s názvem „15 let spolu“, které se zúčastnili Věra Jourová, evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů, Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR a Zdeněk Hřib, primátor Hlavního města Prahy.

„Každý pociťujeme, že EU je stabilní prosperující ekonomika, fungují tu pravidla, justice,“ uvedla Věra Jourová. V 90. letech podle ní občané toužili hlavně po tom, aby tu zavládl řád, dnes si ale tyto výhody ne vždy uvědomujeme. „Možná bychom si měli na týden vyzkoušet být bez EU, abychom viděli, o co bychom přišli,“ řekla česká eurokomisařka.

„Jsme středně velká země a v Unii jsme prosadili celou řadu věcí, které jsme chtěli,“ reagoval Tomáš Petříček na kritické hlasy, že Česko je příliš malá země na to, aby v EU něčeho dosáhla. „Máme řadu pozitivních témat – dokončení vnitřního trhu, snižování rozdílů v Evropě, budování infrastruktury, budování evropské průmyslové politiky,“ vypočítal ministr.

Hřib: Agenturu GSA v Praze nám jiné země závidějí

Z členství v EU výrazně profitují i regiony a města; Zdeněk Hřib připomněl, že v Praze například Unie přispěla na výstavbu metra z Dejvické do Motola nebo na opravu Negrelliho viaduktu. Kromě toho v pražských Holešovicích sídlí agentura pro evropský navigační systém, klenot pokročilé technologie, který nám jiná hlavní města závidějí.

Hřib zdůraznil, že je potřeba zvýšit informovanost o tom, jak EU funguje a co nám přinesla. Zasadit by se o to měli podle jeho názoru mimo jiné europoslanci, kteří by měli lidem ukázat, čím se zabývají a jak probíhá legislativní proces na evropské úrovni.

Petříček: Je třeba smazat historické a ekonomické rozdíly v EU

To, že si lidé málo uvědomují přínosy EU, vidí účastníci debaty jako jeden z hlavních důvodů tradičně nízké účasti Čechů ve volbách do Evropského parlamentu. Všichni proto apelovali na to, aby voliči šli v nadcházejících evropských volbách hlasovat. „Pokud nepřijdeme k volbám a brbláme dalších 5 let na to, že Unie není demokratická, tak to není správná cesta,“ řekla Jourová.

Závěr debaty byl věnován vizi pro Evropu na příštích 15 let. Podle Jourové by měla EU zůstat exkluzivním prosperujícím klubem států, který bude silnější a bezpečnější. Důležité je podle ní pochopit, co je existenčně nutné řešit, mít k tomu silný souhlas a pořádně všechno lidem vysvětlovat.

„Bude důležité v dalších 15 letech dokončit řadu věcí, které jsme začali,“ myslí si Petříček. Velkou výzvu podle něj představuje zejména smazání historických i ekonomických rozdílů mezi státy. Podle Hřiba bude především potřeba v následujících letech odolávat tlakům populistů, kteří odmítají výhody EU uznat.

Erasmus+ pomáhá Čechům získat sebevědomí

Návštěvníci Střeleckého ostrova měli možnost poslechnout si také debatu, která se věnovala cestování a výhodám programu Erasmus+, díky němuž mohou vycestovat do zahraničí nejen studenti, ale i žáci odborných škol, stážisté, učitelé nebo třeba pracovníci s mládeží. Nejstarším účastníkem programu je zatím 86letý Španěl.

Do debaty se zapojili Lucie Durcová z Domu zahraniční spolupráce, studentka Tereza Haasová a cestovatelé Miky Škoda a Matouš Vinš. Řečníci se shodli v tom, že výjezd s Erasmem je důležitá životní zkušenost, která otevírá nové obzory a umožňuje lidem cítit se jako Evropané. Zároveň poznávání nových zemí pomáhá Čechům získat sebevědomí a docenit výhody života v České republice.

Lucie Durcová uvedla, že nejčastějšími destinacemi jsou pro české účastníky programu Erasmus+ Německo, Francie, Británie a Španělsko, dá se vyjet ale i do exotičtějších zemí, jako jsou například zámořská území Madeira nebo Guadeloupe. Připomněla také, že do ČR zatím přijíždí více zahraničních studentů, než jich vyjíždí.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek