Komise snížila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 2,6 %

07.05.2019
Euroskop, čtk

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Ve svém jarním hospodářském výhledu to dnes předpověděla Evropská komise (EK). V únorové prognóze ještě předpokládala, že hospodářský růst si udrží loňské tempo. Odhad růstu české ekonomiky na příští rok dnes komise snížila na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 2,7 procenta.

Motorem růstu ekonomiky podle komise pravděpodobně v letošním i příštím roce zůstane domácí poptávka, kterou podporuje růst mezd. Investice by také měly pokračovat v růstu, ale pomalejším tempem než v loňském roce.

Komise také předpokládá, že import se nadále bude zvyšovat rychleji než export. Obchodní bilance se tak zřejmě bude zhoršovat a zahraniční obchod bude v letošním i příštím roce brzdit hospodářský růst. Konkurenceschopnost českého exportu podle komise možná začaly podkopávat rychle rostoucí mzdy.

Očekává se růst mezd a zpomalení růstu zaměstnanosti

Komise předpověděla, že rychlý růst mezd bude v letošním i příštím roce pokračovat v důsledku přetrvávajícího nedostatku pracovních sil. Očekává také, že růst zaměstnanosti v České republice bude v letošním i příštím roce zpomalovat. Míra nezaměstnanosti podle komise letos zůstane na 2,2 procenta a příští rok vystoupí na 2,3 procenta.

Komise předpokládá, že míra inflace v Česku v letošním roce zrychlí na 2,4 procenta z loňských dvou procent. Příští rok by se inflace měla podle komise vrátit na dvouprocentní úroveň.

Poměr vládního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) podle dnešní prognózy komise letos klesne na 31,7 procenta z loňských 32,7 procenta. V příštím roce očekává další pokles, a to na 31,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek