Evropská unie prodloužila zbrojní embargo vůči Barmě

30.04.2019
Euroskop, čtk

Země Evropské unie o rok prodloužily své zbrojní embargo vůči Barmě. Sankce, spuštěné kvůli porušování lidských práv v zemi, tak budou platit nejméně do konce dubna 2020. Rada EU to uvedla v tiskové zprávě.

V rámci těchto sankcí je do země zakázán vývoz zbraní a vybavení, které by mohlo být použito k vnitřním represím. Dál také platí zákaz vývozu zboží dvojího užití určeného pro příslušníky ozbrojených sil a pohraniční policie a omezení pro vývoz vybavení pro odposlech komunikace, které by rovněž mohlo být použito k represím vůči obyvatelstvu. V rámci sankčního režimu je také zakázáno poskytovat barmské armádě vojenský výcvik a rozvíjet se zemí armádní spolupráci.

Prodloužena jsou i cílená opatření, tedy zákaz cest a zmrazení případného evropského majetku, vůči 14 osobám odpovědným nebo spojeným se závažnými činy porušujícími lidská práva v Kačjinském, Arakanském a Šanském státě, jejichž oběťmi byli příslušníci etnické skupiny Rohingů, etnické menšiny žijící ve venkovských oblastech, a civilisté. Tyto sankce postihují vysoce postavené příslušníky ozbrojených sil a pohraniční policie.

K porušování lidských práv na Barmě dochází od roku 2017

Evropská unie obviňuje barmský režim z vážného a systematického porušování lidských práv v souvislosti s vojenskou operací na severozápadě země v roce 2017, po níž téměř 700.000 příslušníků menšinového muslimského etnika Rohingů uprchlo do sousedního Bangladéše.

Vojáci tažením proti Rohingům reagovali na útoky rohingských povstalců na řadu stanovišť barmských bezpečnostních sil z loňského srpna. Podle svědků vojáci při raziích vraždili a znásilňovali rohingské civilisty a vypalovali rohingské vesnice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek