EU a Japonsko chtějí spolupracovat na reformě WTO

26.04.2019
Euroskop, čtk

EU a Japonsko budou spolupracovat na zlepšení pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzóem Abem to ve čtvrtek na okraj summitu EU-Japonsko v Bruselu uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

V pořadí 26 vrcholná schůzka mezi unií a jejím významným asijským partnerem byla připomínkou, že obě strany mají trvalý zájem na co nejotevřenějším mezinárodním obchodě, který je založen na všeobecně uznávaných a respektovaných pravidlech.

Zdůraznit by to měla také schůzka vyspělých ekonomik G20, která se za japonského předsednictví uskuteční v červnu v Ósace, upozornil japonský ministerský předseda. Předseda vrcholných schůzek EU Donald Tusk poznamenal, že jako předsednická země G20 může „Japonsko s podporou Evropské unie počítat“.

Společné prohlášení obou stran zmiňuje závazek začít vyjednávat s významnými partnery o úpravách pravidel v klíčových oblastech jako jsou státní podpora průmyslu nebo nucené převody technologií. Jde o odkaz především na postup Číny, ačkoliv velkého japonského souseda prohlášení v této souvislosti přímo nezmiňuje. „Nemluvili jsme o konkrétních zemích nebo produktech,“ upozornil Abe, také v souvislosti s debatou o kybernetické bezpečnosti a bezpečném rozvoji telekomunikačních sítí.

Unie a Japonsko také zdůrazňují potřebu zajistit plné fungování odvolacího orgánu WTO, jehož práci hrozí v důsledku postoje Spojených států na konci roku zablokování. Japonsko plánuje v rámci svého předsednictví G20 také podnítit politickou debatu o ustavení globálních pravidel pro elektronické obchodování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek