Tusk ujistil nového prezidenta Ukrajiny o podpoře EU

25.04.2019
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk ujistil v telefonickém hovoru nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o trvající evropské podpoře Ukrajiny. Tusk o prvním vzájemném telefonickém hovoru informoval na twitteru. Šéf vrcholných unijních schůzek doplnil, že se těší na setkání s nově zvoleným ukrajinským prezidentem na summitu EU-Ukrajina, který je plánován na červenec.

Politický nováček Zelenskyj zvítězil v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb drtivě, když získal přibližně 73 procent hlasů. Dosavadní hlava státu Petro Porošenko obdržel zhruba 25 procent. Porošenko byl po pět let pro Tuska a EU hlavním partnerem v jednáních o složité ukrajinské situaci, zatímco Zelenskyj je pro Evropu ve srovnání s ním stále velkou neznámou.

Tusk v úterý telefonicky hovořil také s Porošenkem. „Svobodné a férové prezidentské volby s klidným předáním moci jsou nejlepším důkazem ukrajinského pokroku a demokracie,“ uvedl někdejší polský premiér.

O evropské podpoře Ukrajině Zelenského Tusk společně s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ujistili už v pondělí písemně. Zdůraznili přitom význam nastoupení reformní cesty, potřebu udržení finanční stability i reformy v energetickém sektoru. Evropská unie prosazuje ukrajinskou suverenitu a územní celistvost, připomněli také v pondělním dopise Tusk s Junckerem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek