Rada EU schválila změny pravidel na trhu se zemním plynem

16.04.2019
Euroskop, čtk

Pravidla upravující trh Evropské unie s plynem se v budoucnu budou vztahovat také na plynovody do třetích zemí a z nich. Novou podobu pravidel v pondělí přijala Rada EU a uzavřela tak celý legislativní proces.

Cílem změn v příslušné směrnici, s nimiž přišla Evropská komise v roce 2017, je zajistit, aby se pravidla upravující vnitřní trh EU se zemním plynem vztahovala na plynovody mezi členskými státy a třetími zeměmi, a to až na hranici území členského státu a jeho teritoriálních vod. Jak nedávno upozornil český europoslanec Luděk Niedermayer, v praxi tak například nový plynovod Nord Stream 2 po dně Baltského moře bude muset provozovat jiná společnost než ruský gigant Gazprom.

Přijetí Radou je posledním krokem legislativního procesu. Pravidla začnou platit 20 dní po zveřejnění v oficiálním věstníku EU, přičemž země budou mít devět měsíců na příslušné změny ve vlastních národních pravidlech.

70 procent spotřeby plynu v Unii je zajištěno z dovozu

Evropská unie v současnosti importuje více než 70 procent své spotřeby zemního plynu, především z Norska, Alžírska a hlavně z Ruské federace. S úpravou pravidel přišla Evropská komise ve snaze zajistit větší právní jistotu pro dodavatele i spotřebitele a zvýšit bezpečnost dodávek.

Podle nových pravidel bude Evropská komise oprávněna zmocnit členský stát, kde by měl plynovod vstupovat na unijní území, k zahájení rozhovorů o dodávkách plynu, pokud by to podle ní nebylo v konfliktu s právem EU nebo nepředstavovalo hrozbu pro hospodářskou soutěž nebo bezpečnost dodávek. Před udělením výjimky bude komise muset věc konzultovat s ostatními státy Unie. Jinak budou dohody o nových plynovodech ze zemí mimo EU zcela v evropské kompetenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek