Ministři zahraničí V4 budou jednat se zástupci Francie a Turecka

11.04.2019
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí visegrádské skupiny (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, se do konce dubna setkají v Bratislavě se šéfy diplomacie Francie a Turecka. Jednání se budou týkat evropských otázek, situace na Blízkém východě a terorismu a migrace. Mandát českého minstra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na obě jednání projedná v pondělí česká vláda.

Schůzka ministrů zahraničí V4 s francouzským ministrem Jeanem-Yvesem Le Drianem se uskuteční 18. dubna. Hlavním tématem jednání budou otázky Evropské unie. Ministři by měli diskutovat i o vztazích EU se třetími zeměmi, mimo jiné se Sýrií, odkud do Evropy dorazily statisíce uprchlíků.

Na 30. dubna je v Bratislavě plánováno jednání V4 s tureckým ministrem zahraničí Mehmetem Çaşuvogluem. Šéfové diplomacií budou jednat o vztazích mezi EU a Ankarou, o řešení konfliktu v Sýrii a o související problematice terorismu a migrace.

Petříček chce při obou setkáních informovat své kolegy ze zemí V4 i o přípravách českého předsednictví ve skupině. Praha převezme vedení V4 v polovině roku od Bratislavy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek