Italská vláda výrazně zhoršila hospodářský výhled

10.04.2019
Euroskop, čtk

Italská vláda v úterý snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na pouhých 0,2 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Zároveň zvýšila cíl pro letošní rozpočtový schodek na 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 2,04 procenta slíbených Evropské komisi.

Nový rozpočtový cíl se nachází na úrovni, kterou Evropská komise na podzim označila za příliš vysokou a porušující pravidla EU, upozornila agentura Reuters. Italská vláda nicméně tvrdí, že „strukturální deficit“ očištěný od výkyvů v hospodářském růstu bude v souladu s jejími závazky vůči Bruselu.

Vláda v úterý rovněž předpověděla, že úroveň italského státního dluhu se v letošním roce vyšplhá na nové poválečné maximum 132,6 procenta HDP. Italský dluh je v poměru k HDP druhý nejvyšší v eurozóně po Řecku.

V příštím roce by se měl italský HDP podle nové vládní prognózy zvýšit pouze o 0,8 procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 1,1 procenta. Cíl pro rozpočtový schodek v příštím roce vláda zvýšila na 2,1 procenta HDP z dříve plánovaných 1,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek