EP podpořil kompromis pravidel pro kamionovou dopravu

05.04.2019
Euroskop, čtk

Plénum europarlamentu ve čtvrtek potvrdilo kompromisní podobu takzvaného silničního balíčku, který upravuje podobu kamionové dopravy v Evropě. Česká europoslankyně Martina Dlabajová výsledek považuje za vítězství pro české dopravce a řidiče kamionů. „Kompromis respektuje specifičnost odvětví dopravy a zároveň zajišťuje vyváženost mezi ochranou řidičů a zachováním volného pohybu služeb v EU,“ řekla ČTK europoslankyně, která se problematikou kamionové dopravy zabývá dlouhodobě.

Návrh, který ve čtvrtek prošel těsnou většinou 15 hlasů, nezahrnuje do loni odsouhlasených pravidel pro vysílání pracovníků řidiče, kteří po zemích EU dělají takzvaná „kolečka“ a po vyložení zboží exportovaného ze své země cestou zpět domů uskuteční maximálně dvě další zastávky.

Zpravodajka návrhu, finská europoslankyně Merja Kyllönenová, na čtvrteční tiskové konferenci také připomněla, že text znemožňuje nekončící „nomádské cesty“ kamionů z jednoho státu po jiných zemích EU. „Řidiči budou moci také trávit čas s rodinami, ne jen dlouhé a dlouhé měsíce za velmi nízké platy jezdit po Evropě,“ uvedla. Pravidla tak předpokládají návraty řidičů do domovské země nejméně jednou za čtyři týdny, víkendové pauzy musí být tráveny jinde než ve vozidle.

Podle komisařky pro dopravu Violety Bulcové jsou reformy v této oblasti důležité a jejich cílem je snížení administrativní zátěže, zlepšení pracovních podmínek a nastavení rovných pravidel pro všechny automobilové dopravce. „Zajistí také účinější logistické sítě a tedy podpoří ekonomiku,“ dodala v prohlášení komisařka.

Po čtvrtečním hlasování mohou začít trojstranná jednání s členskými státy a Evropskou komisí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek