Švédská vláda chce zapojit zemi do úřadu evropského prokurátora

04.04.2019
Euroskop, čtk

Švédsko se pravděpodobně připojí k práci budoucího Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). V projevu před europoslanci ve středu švédský premiér Stefan Löfven oznámil, že tento krok jeho vláda navrhne parlamentu ve Stockholmu.

Na práci EPPO, který začne fungovat od konce roku 2020, se v současnosti plánuje podílet 22 členských států EU včetně České republiky. Švédsko by tak bylo 23 zemí a podle Löfvena chce švédská vláda tímto krokem přispět k boji proti korupci a zneužívání evropských fondů. Úřad má vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům unie, především právě rozkrádání evropských peněz. Vyšetřovat bude také velké přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty.

„Švédsko bude spolupracovat při obraně základních hodnot EU v rozpočtových vyjednáváních a podpoře práce Evropské komise,“ uvedl Löfven.

Švédsko podle něj také podporuje vznik mechanismu, v jehož rámci by členské státy EU mohly samy prověřovat kvalitu právního státu. Podobnou věc nedávno navrhlo Německo společně s Belgií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek