Macron: EU nemůže být trvale rukojmím politické krize v Británii

03.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie nemůže být trvale rukojmím politické krize ve Spojeném království. Při setkání s irským premiérem Leem Varadkarem to v úterý řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, informovala agentura AFP. Zároveň vyzval, aby Británie konečně přišla s nějakým plánem, nebo ji na konci příštího týdne čeká odchod z EU bez dohody.

„Naší prioritou musí být dobré fungování Evropské unie a společného trhu. Evropská unie nemůže být trvale rukojmím řešení politické krize ve Spojeném království,“ uvedl Macron před jednáním s irským premiérem. V případě, že Británie „téměř tři roky po referendu“ o odchodu z EU nepředloží „věrohodný alternativní plán do 10. dubna“, vybere si podle něj Londýn „de facto sám odchod bez dohody“.

Na příští středu svolal předseda Evropské rady Donald Tusk mimořádný summit EU, který se uskuteční dva dny před novým termínem brexitu. Další prodloužení lhůty na vyjednání podmínek spořádaného odchodu Británie z EU, kvůli kterému by se země musela účastnit voleb do Evropského parlamentu, není podle hlavy francouzského státu ani samozřejmé, ani automatické.

Varadkarovi v úterý Macron slíbil, že Evropa Irsko „nikdy neopustí“ a zdůraznil, že si je vědom, jak mimořádnou komplikací by brexit bez dohody pro Irskou republiku byl.

Irský premiér: Ještě je stále možné dosáhnout úspěchu

Irský premiér na setkání v Paříži vyzval, aby evropští lídři byli otevření návrhům, které jim britská premiérka Theresa Mayová předloží na mimořádném summitu příští týden. „Premiérka má pořád čas na to, aby na Evropskou radu přišla s návrhy, které budou důvěryhodné a budou obsahovat jasnou cestu k úspěchu,“ řekl Varadkar.

Pokud nebudou šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky souhlasit na summitu 10. dubna s dalším odkladem termínu brexitu, opustí Spojené království EU 12. dubna bez dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek