Češi v Evropské unii a ve světě


Tereza Chlebounová, Euroskop, 1. 4. 2019

Věděli jste, že díky vzdělávacím programům EU získalo víc než 313 tisíc Čechů zkušenosti v zahraničí? Nebo že Češi pracující v jiných státech EU poslali jen v roce 2017 zpět do Čech 73 miliard Kč? Už 15 let je Česká republika součástí Evropské unie – největšího jednotného trhu na světě, který nám umožňuje volně studovat, cestovat a pracovat v kterémkoli členském státě. Naše členství v Unii a jeho přínosy shrnuje v datech dokument analytiků Úřadu vlády.

Česká republika je v celosvětovém měřítku malou zemí. Češi tvoří pouze 0,14 % světové populace a naše HDP představuje jen 0,3 % toho světového. Jako součást Evropské unie ale naše váha a vliv na mezinárodní scéně zásadně roste, ať už co do počtu obyvatel nebo rozlohy.

Velmi výrazně se to projevuje zejména v ekonomické oblasti – HDP Evropské unie je 481 291 miliard Kč, tedy 16,54 % celosvětového HDP. Evropa patří k nejbohatším celkům na světě, její HDP na obyvatele dosahuje 242,98 % a výrazně tak převyšuje celosvětové průměrné HDP.

ČR a EU ve světě

Nejvíc Čechů se usadilo v Německu a Británii

Česká republika je součástí Schengenském prostoru, díky němuž mohou Češi po Evropě volně cestovat, aniž by je zdržovaly na hranicích celní a pasové kontroly. Schengenu se účastní 22 členských států Evropské unie, Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a tři mikrostáty – Monako, Vatikán a San Marino. Občanský průkaz stačí obyvatelům EU i v Andoře.

Volný pohyb osob je také jedním ze čtyř základních pilířů evropského jednotného trhu. Obyvatelé ČR mohou bez ohledu na délku trvání cesty vyrazit poznávat evropské památky, studovat na zahraničních univerzitách nebo pracovat v jakémkoli jiném státě Evropské unie.

Jednotný vnitřní trh nám umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat kdekoli v Evropské unii.
Jednotný vnitřní trh nám umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat kdekoli v Evropské unii. Zdroj: ČTK

Nejvíc Čechů, kteří tyto možnosti využili, se usadilo v Německu (32,9 %) a Spojeném království (31,51 %). S odstupem následují Slovensko (8,12 %), Rakousko (7,86 %) a Itálie (3,4 %).

Čeští zaměstnanci pracující v zahraničí znamenají pro ČR nemalý ekonomický přínos. V období 2010–2017 poslali nebo přivezli ze států EU do Česka 377 miliard Kč, nejvíce z Německa (164 miliard), Rakouska (74 miliard) a Británie (44 miliard). Celkem 92 % financí, které Češi vydělali v zahraničí a poslali domů, pochází ze států EU.

Díky EU získalo zahraniční zkušenost 313 600 Čechů

V rámci evropských vzdělávacích programů vyjelo v období 1998–2018 na zahraniční univerzity 87 900 vysokoškolských studentů. Vzdělávací programy EU však nejsou určeny pouze pro studenty – zkušenosti v zahraničí díky nim získali také stážisté, dobrovolníci, učitelé nebo pracovníci s mládeží a zaměstnanci v rámci celoživotního vzdělávání. Celkem se jich zúčastnilo 313 600 lidí.

Program Erasmus +, který podporuje studijní pobyty, praktické stáže, výukové pobyty nebo školení, funguje už od roku 1987. Jeho absolventi získávají díky mezinárodní zkušenosti výrazně lepší postavení na trhu práce. V České republice podle statistik 70 % manažerských pozic obsazují lidé, kteří absolvovali Erasmus nebo podobný pobyt.

Země EU jsou pro Čechy neoblíbenější turistický cíl

Do členských zemí EU směřuje největší počet našich výletů. V roce 2017 vyráželi Češi na dovolenou do evropských států v 82 % případů. Nejoblíbenějšími destinacemi byly Chorvatsko (17,2 % výletů), Itálie (12,9 %) a Slovensko (12,5 %).

Pokud se při cestách do zahraničí ocitnou Češi v problematické situaci, mohou se coby občané EU obrátit na diplomatické a konzulární zastoupení kterékoli členské země, které mají poblíž.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality