Tusk: Mimořádný summit EU k brexitu bude 10. dubna

29.03.2019
Euroskop, čtk

Mimořádný summit Evropské unie k brexitu svolal předseda Evropské rady Donald Tusk na 10. dubna. Oznámil to na twitteru. Učinil tak jen krátce poté, co britská Dolní sněmovna už potřetí odmítla text dohody o spořádaném vystoupení Británie ze společenství.

Dnešním odmítnutím padla možnost, že Británie EU opustí 22. května podle dlouhou dobu domlouvaných podmínek dnes znovu zamítnutého textu dohody.

Evropská komise na výsledek hlasování reagovala stručným prohlášením, ve kterém za pravděpodobný scénář označila britský odchod z EU bez dohody k půlnoci 12. dubna. Unie se na takovou možnost podle EK chystala od prosince 2017 a nyní je plně připravena.

Nejpravděpodobnějším scénářem je nyní odchod bez dohody 12. 4.

Prohlášení unijní exekutivy také zdůrazňuje, že EU zůstává jednotná. Přínosy, které plynuly z odmítnuté smlouvy – včetně přechodného období – v případě brexitu bez dohody nebudou existovat a nebudou nahrazovány podobnými. Komise také vyloučila možnost „sektorových minidohod“ pro konkrétní oblasti.

Podle původního plánu měla Británie opustit Evropskou unii dnes ve 23:00 (o půlnoci SEČ). Nový termín brexitu je na základě týden starého rozhodnutí šéfů států a vlád sedmadvacítky nyní 12. dubna. Londýn má do té doby partnerům oznámit, jak si představuje další postup.

Delší odklad brexitu? Britové by se museli zúčastnit eurovoleb

Tusk minulý týden po summitu uváděl, že pro Británii jsou všechny možnosti otevřené. Kromě odchodu bez dohody je tak nyní možný i další, tentokrát už delší odklad brexitu, podmínkou ale bude uspořádání květnových voleb do europarlamentu také v Británii.

„Očekáváme, že Spojené království oznámí, jak si představuje další postup dostatečně dopředu, aby summit mohl věc posoudit,“ sdělil krátce po Tuskově oznámení o mimořádném summitu ČTK dobře informovaný představitel EU. Dodal, že přesný čas a detaily summitu zatím nejsou rozhodnuty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek