Severoirští unionisté ani napotřetí brexitovou dohodu nepodpoří

28.03.2019
Euroskop, čtk

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) trvá na svých výhradách vůči brexitové dohodě a obsažené „irské pojistce“ a dokument ani v případném třetím hlasování nepodpoří. DUP to uvádí v prohlášení, které představuje značnou komplikaci pro snahu britské premiérky Theresy Mayové prosadit v parlamentu podmínky brexitu dojednané s Evropskou unií.

„V případě uplatnění má (irská) pojistka potenciál vytvořit interní obchodní hranici uvnitř Spojeného království,“ uvádí strana, o jejíž podporu se v dolní komoře parlamentu opírá menšinová vláda konzervativců. „Pokud vláda předloží nové hlasování, nepodpoříme ji,“ stojí v prohlášení.

DUP byla pro premiérku Mayovou klíčovým prvkem při budování většinové podpory pro „rozvodovou“ dohodu s EU. Řada euroskeptických poslanců v posledních dvou dnech měnila svůj dříve odmítavý postoj k tomuto dokumentu, avšak někteří spojují svou podporu se stejným přístupem severoirských unionistů. Ti podle informací britských novinářů při případném novém hlasování nehodlají vládě vyjít vstříc ani částečně tím, že by se zdrželi.

Změny v textu irské pojistky nejsou pro unionisty dostatečné

DUP v prohlášení uvádí, že v posledních dnech vede „dobré rozhovory“ s vládou, které přinesly „určitý pokrok v otázce domácího práva“. Vláda ale prý nezajistila požadované změny v protokolu o Irsku a Severním Irsku (pojistce) a brexitová dohoda tak „představuje nepřijatelnou hrozbu pro integritu Spojeného království“.

Jako irská pojistka je označována pasáž brexitové dohody, která byla vytvořena s cílem zabránit za všech okolností obnovení hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Tento cíl EU s britskou vládou sdílí. Výsledný mechanismus by při schválení dohody začal platit na konci dojednaného přechodného období v případě, že by do té doby nebylo nalezeno jiné oboustranně přijatelné řešení se stejným výsledkem.

Panují obavy ze vzniku hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Británie

Stávající irská pojistka počítá s vytvořením „společného bezcelního prostoru“ EU a Británie, Severní Irsko by však zároveň podléhalo pravidlům jednotného unijního trhu kvůli umožnění bezproblémové výměny zboží. To vyvolává obavy, že hraniční kontroly by následně probíhaly na cestě mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek