ČR slaví 15 let v EU: Co nám členství přineslo?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 28. 03. 2019

Česká republika letos slaví 15 let od chvíle, kdy se stala členem Evropské unie. Členství nám přineslo prosperitu, možnost volně studovat, pracovat a cestovat po všech zemích Unie. Zajímavá fakta uplynulých 15 let našeho působení v EU shrnuli analytici Úřadu vlády v prezentaci, z které vzniknul nový sériál Euroskopu, v kterém se budete moci seznámit se zajímavými čísly a fakty týkajícími se členství ČR v EU.

Z analytického materiálu Úřadu vlády například vyplývá, že pokud by Česká republika nebyla součástí EU, byli bychom dnes zhruba o třetinu chudší. Díky Unii vzniklo v Česku od roku 2004 kolem 26 300 pracovních míst. Jako součást evropského celku také ČR může těžit z obchodních dohod, které EU dojednala se zeměmi jako je Kanada, Japonsko nebo Jižní Korea.

Češi spolurozhodují o budoucnosti EU

Prezentace se věnuje nejen ekonomické prosperitě, kterou nám EU přinesla, ale i postavení České republiky v Unii. Češi jsou hojně zastoupeni v evropských institucích, například v Evropské komisi jich pracuje 526, Česká republika má také svou eurokomisařku Věru Jourovou, která má na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví. Desítky Čechů pracují také v dalších institucích EU.

Česká republika má v Evropské unii nezanedbatelný vliv a rozhoduje spolu s ostatními státy u jednoho stolu. Podle studie stála česká vláda při hlasování v Radě EU v 97,3 % případů na vítězné straně. Na rozdíl třeba od Spojeného království, které se v menšině ocitá daleko častěji, tak téměř nikdy nejsme přehlasováni ostatními.

Hlasování v EU

EU podporuje v Česku zaměstnanost, výzkum či kulturu

Dokument uvádí také konkrétní příklady, jak EU podporuje české regiony, jakým způsobem pomáhá zlepšovat zaměstnanost, životní prostředí, zdravotní péči, infrastrukturu či bezpečnost potravin. EU pomáhá modernizovat zdravotnická zařízení, budovat kanalizace a čističky odpadních vod nebo financovat kvalifikační kurzy. Studenti mohou díky programu Erasmus+ nasbírat zkušenosti v zahraničí a lépe se uplatnit na trhu práce.

Evropské peníze plynou také do výzkumu a vývoje nebo na zachování českého kulturního dědictví. Díky fondům EU například v Česku funguje 8 center excelence a 40 regionálních vědecko-výzkumných pracovišť. Rekonstruováno bylo 309 historických památek, mimo jiné zámky Telč, Karlštejn nebo Veltrusy.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality